Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana
Foto: Srna | Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene krivični postupak za 305 ubijenih srpskih civila i vojnika iz Skelana i okolnih sela kod Srebrenice među kojima je 69 koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

"Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH koje nije profesionalno i nezavisno već je selektivno i u funkciji bošnjačke politike čiji je strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje muslimanske BiH", naveo je Linta.

Linta je napomenuo da su dvije trećine nastradalih bili civili i da je prošlo 28 godina od zločina, a još nema nijedne sudske presude pred Haškim tribunalom i Sudom BiH za počinjena jeziva ubistva Srba u Skelanima, kao i u cijelom srednjem Podrinju.

On je dodao da ne postoji ni presuda za zlostavljanje i brutalno mučenje zarobljenih srpskih vojnika i civila u srebreničkim logorima.

Linta je podsjetio da je u jutarnjim časovima 16. januara počeo napad muslimanskih snaga na Skelane i okolne zaseoke i da su najveći broj srpskih civila muslimanski vojnici ubili iz streljačkog oružja i snajpera ispred samog mosta preko Drine i na njemu, dok su pokušavali da se spasu odlaskom u Srbiju.

Srbija treba da pokrene snažnu političku i diplomatsku borbu za istinu u međunarodnoj zajednici o karakteru rata u BiH i stradanju srpskog naroda devedesetih godina prošlog vijeka, smatra Linta.

Prema njegovim riječima, važno je da se planski i uporno upoznaje svijet sa brojnim činjenicama koje jasno potvrđuju da je glavni krivac za rat u BiH bila islamistička politika Alije Izetbegovića čiji je cilj bio masovno ubijanje i protjerivanje Srba i stvaranje etnički čiste muslimanske države.

"Zahvaljujući slavnoj Vojsci Republike Srpske srpski narod nije ponovo doživio genocid kao i vrijeme zloglasne NDH", rekao je Linta.

On je dodao da su Srbi doživjeli brojne zločine na mnogim mjestima širom BiH, kao i etničko čišćenje sa područja Federacije BiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije