Ex -Yu

Linta za "Nezavisne": Odgovorni za zločine u "Bljesku" još bez kazne

Linta za "Nezavisne": Odgovorni za zločine u "Bljesku" još bez kazne
Foto: Ilustracija | Linta za "Nezavisne": Odgovorni za zločine u "Bljesku" još bez kazne

BANJALUKA, BEOGRAD – Akcija "Bljesak" Hrvatske vojske predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba u zapadnoj Slavoniji, kaže za "Nezavisne" Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba regiona.

On naglašava da je u toj akciji protjerano 20 hiljada Srba, ali da je još 1991. godine protjerano više od 70 hiljada Srba sa tog prostora, a da niko od nalogodavaca i izvršilaca tih zločina nije kažnjen.

"To samo pokazuje da u Hrvatskoj nažalost i dalje nema spremnosti za suočavanje s zločinačkom prošlošću i kažnjavanjem svih za ratne zločine bez obzira na nacionalnu pripadnost. Žrtve se ne tretiraju jednako, hrvatske se veličaju a srpske prešućuju, negiraju i umanjuju", naglašava on.

Ističe da poziva Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, za koje podsjeća da ima nadležnost za ratne zločine na području cijele Jugoslavije, da prikupi obilne dokaze i podigne optužnice protiv odgovornih za ove zločine.

"Porodice žrtava već 25 godina čekaju pravdu, a po mom mišljenju bojim se da je nikad neće dočekati", rekao je Linta.

Prema njegovom mišljenju, odbijanje suočavanja s prošlošću je samo dio sistematskih mjera koje se preduzimaju protiv Srba, kako bi se spriječio njihov povratak, a otežao život onih koji su tamo ostali.

Naglašava da se prava Srba krše na svakom koraku, i kad su u pitanju stanarska prava, poljoprivredno i šumsko zemljište, regulisanje predratnog radnog staža, neisplaćivanje penzija, i kršenja drugih prava.

Podsjetio je da je pod pritiskom EU u Hrvatskoj, 2002. godine tokom pregovora o pristupanju usvojen Osnovni zakon o pravima nacionalnih manjina u kojem su definisana brojna prava Srba, poput proporcionalnog zapošljavanja u organima javne uprave i upotrebe ćirilice u lokalnim zajednicama. Kako kaže, taj zakon je mrtvo slovo na papiru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije