Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ljajić: Dijalog sa Prištinom "mrtav" zbog uvođenja taksi

Ljajić: Dijalog sa Prištinom "mrtav" zbog uvođenja taksi
Foto: Tanjug | Ljajić: Dijalog sa Prištinom "mrtav" zbog uvođenja taksi
Tanjug

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog "mrtav".

Ljajić je istakao da će u četiri kosovske opštine oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, što je, kako je naglasio, jedna vrsta protesta.

"To je nastavak protesta nakon uvođenja taksi kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora", rekao je Ljajić za TV Pink, ukazujući da se to dogodilo "u vrijeme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i vancarinskih barijera".

Ocijenio je da je to korak "koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije, već i privredi Kosova".

Kako navodi srpski ministar, uvođenje taksi od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i na koji je na kraju doveo do prestanka političkog dijaloga, koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je "mrtav".

"U Prištini su videli da nema tog autoriteta koji ima snage da povuče potez i natera ih da ukinu takse, SAD imaju druge prioritete, jer ne stoji zapadni Balkan tako visoko na lestvici prioriteta velikih sila i zato je Priština i shvatila da može da se ovako ponaša. Haradinaju će sve ovo povećati rejting na Kosovu, a ovo je takođe i trka za neke političke poene", rekao je Ljajić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije