Ex -Yu

Lončar: Vakcinisano 217.800 građana, Srbija treća u Evropi

Lončar: Vakcinisano 217.800 građana, Srbija treća u Evropi
Foto: Tanjug/Arhiva | Lončar: Vakcinisano 217.800 građana, Srbija treća u Evropi
Tanjug

BEOGRAD - Srbija je obezbijedila najviše vakcina protiv virusa korona u regionu, a i šire, i dosad je vakcinisano 217.800 građana, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink rekao da je danas vakcinisano 43.500 građana, od kojih samo u Beogradu 10.000.

"Srbija je po ovim rezultatima koje priznaje ceo svet već na trećem mestu u Evropi i na šestom mestu u svetu", rekao je Lončar.

Srbija je, kako je istakao, vakcinisala i obezbijedila najviše vakcina u regionu i šire.

On je podsjetio da je Srbija najviše testirala građane u regionu i šire, i u apsolutnim brojevima i na milion stanovnika, da ima najnižu incidenciju obolijavanja od kovida-19 u regionu i najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika.

Srbija je, kako je rekao, obezbijedila najviše zaštitne opreme, obezbijedila najviše respiratora, jedina je zemlja u Evropi koja je uspjela da između dva talasa epidemije izgradi dvije potpuno nove bolnice za detekciju virusa korona sa preko 1.500 kreveta.

Lončar navodi i da je Srbija obezbijedila dvije nove laboratorije i hospitalizovala ubjedljivo najviše oboljelih - odnosno oko 100.000 građana, što predstavlja više od 30 procenata oboljelih.

U poređenju sa regionom, Srbija je imala najmanje sati "lokdauna", dodao je Lončar i naglasio da su to činjenice koje priznaje cijeli svijet.

"Sa ovim što je rađeno su spasene stotine hiljada života, sa ovim što imamo vakcine i što se ljudi vakcinišu", rekao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije