Ex -Yu

Luka Bojović bi danas trebalo da stigne u Srbiju

Luka Bojović bi danas trebalo da stigne u Srbiju
Foto: Arhiva | Luka Bojović bi danas trebalo da stigne u Srbiju
Tanjug

BEOGRAD - Luka Bojović danas bi prema nezvaničnim informacijama trebalo da stigne u Srbiju letom iz Madrida, nakon deportacije iz Španije.

On je u španskom zatvoru proveo više od 10 godina nakon što je u februaru 2012. uhapšen u Valensiji i osuđen na 18 godina zatvora zbog neovlašćenog držanja velike količine oružja. 
 
Bojović je u Srbiji slobodan čovjek jer je Srbija 2015. godine povukla potjernicu koja je bila raspisana za njim nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, a kao i jer je kaznu od 15 mjeseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.
 
U Španiji je bio osuđen na kaznu od 18  godina zatvora, zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji zovu "Arkanovi tigrovi".   
    
Početkom novembra sprsko Ministarstvo pravde je saopštilo da je posredstvom Ambasade Republike Srbije u Madridu otvoren predmet protjerivanja srpskog državljanina Luke Bojovića poslije izdržane kazne zatvora. 
 
Takođe je potvrdilo da se u ovom trenutku u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava.
    
Prema pisanju medija Bojivić stiže danas u Srbiju, a jedini avion iz Madrida slijeće večeras na aerodrom Nikola Tesla u 19.45 časova pa se pretpostavlja da će Bojović biti u njemu u pratnji policije. 
     
Mediji prenose da će Bojović na beogradskom aerodromu danas morati da prođe kroz proceduru utvrđivanja identiteta, a potom da podnose zahtjev za lična dokumenta i pasoš.
      
Za Bojovićem je 2010. godine raspisana poternica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.
 
Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najprije zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud. 
 
Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje potjernice.
 
Te odluke suda donesene su 15. marta 2015. godine.
 
Bojović je u toku bjekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, a pored pomenutih krivičnih djela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine. 
 
Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam mjeseci zatvora od ukupne kazne jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritovru osam mjeseci prije izricanja presude 2008. godine. 
 
Tih sedam mjeseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji.
 
Bojović je u Srbiji bio uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbjegle pripadnike "zemunskog klana", međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posjedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta na 15 mjeseci zatvora.
       
Mediji u Srbiji ga pominju kao jednog od većih "bosova" na Balkanu, Španci kao "Arkanovog tigra", a inače je sin pokojnog Vuka Bojovića dugogodišnjeg direktora beogradskog ZOO vrta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije