Ex -Yu

Mađarska počinje proizvodnju vakcine sputnjik V

Mađarska počinje proizvodnju vakcine sputnjik V
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Mađarska počinje proizvodnju vakcine sputnjik V
Tanjug

BUDIMPEŠTA - Mađarska će ove godine dobiti potrebnu tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine sputnjik V protiv virusa korona u fabrici koja je trenutno u izgradnji, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako navodi Rojters, ovo bi bio prvi konkretan korak u proizvodnji vakcine u Evropskoj uniji, iako ona nije još uvijek odobrena u bloku.

Ruska vakcina sputnjik V, koja se već uveliko koristi u Rusiji i odobrena je za upotrebu u više od 70 zemalja, još je u pregledu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske agencije za lijekove (EMA).

"Postoji ogromna potražnja za ruskom vakcinom širom svijeta, tako da Mađarska ima ekonomski interes da učestvuje u proizvodnji", rekao je ministar Sijarto i dodao da su Mađarska i Rusija potpisale "politički sporazum" o proizvodnji vakcine sputnjik V u Mađarskoj, prenosi agencija Rojters.

Mađarska u svojoj kampanji masovne vakcinacije najviše je koristila kinesku vakcinu sinofarm, kao i sputnjik, zajedno sa vakcinama zapadnih proizvođača, iako ni jedna od njih dvije nije dobila odobrenje za hitnu upotrebu u EU.

Kako se navodi, bez odobrenja EMA, Rusima, kao i stotinama hiljada Mađara koji su vakcinisani sputnjikom teže je putovanje širom EU.

SZO je juče saopštila da je postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine sputnjik V obustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura, a iz SZO je izražena nada da će postojeći nedostaci "uskoro biti otklonjeni".

Još uvijek nije jasno kada će Evropska agencija za lijekove odobriti vakcinu sputnjik V.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije