Ex -Yu

Mađarska počinje proizvodnju vakcine sputnjik V

Mađarska počinje proizvodnju vakcine sputnjik V
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Mađarska počinje proizvodnju vakcine sputnjik V

BUDIMPEŠTA - Mađarska će ove godine dobiti potrebnu tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine sputnjik V protiv virusa korona u fabrici koja je trenutno u izgradnji, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako navodi Rojters, ovo bi bio prvi konkretan korak u proizvodnji vakcine u Evropskoj uniji, iako ona nije još uvijek odobrena u bloku.

Ruska vakcina sputnjik V, koja se već uveliko koristi u Rusiji i odobrena je za upotrebu u više od 70 zemalja, još je u pregledu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske agencije za lijekove (EMA).

"Postoji ogromna potražnja za ruskom vakcinom širom svijeta, tako da Mađarska ima ekonomski interes da učestvuje u proizvodnji", rekao je ministar Sijarto i dodao da su Mađarska i Rusija potpisale "politički sporazum" o proizvodnji vakcine sputnjik V u Mađarskoj, prenosi agencija Rojters.

Mađarska u svojoj kampanji masovne vakcinacije najviše je koristila kinesku vakcinu sinofarm, kao i sputnjik, zajedno sa vakcinama zapadnih proizvođača, iako ni jedna od njih dvije nije dobila odobrenje za hitnu upotrebu u EU.

Kako se navodi, bez odobrenja EMA, Rusima, kao i stotinama hiljada Mađara koji su vakcinisani sputnjikom teže je putovanje širom EU.

SZO je juče saopštila da je postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine sputnjik V obustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura, a iz SZO je izražena nada da će postojeći nedostaci "uskoro biti otklonjeni".

Još uvijek nije jasno kada će Evropska agencija za lijekove odobriti vakcinu sputnjik V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije