Ex -Yu

Makedonski ministar: Nismo prisluškivali srpske zvaničnike

Makedonski ministar: Nismo prisluškivali srpske zvaničnike
Foto: Ilustracija | Makedonski ministar: Nismo prisluškivali srpske zvaničnike

SKOPLJE - Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da makedonska vlada nije prisluškivala srpske institucije i zvaničnike.

"Niti smo imali namjeru, niti smo dali nalog za prisluškivanje", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u nedjelju, nakon što je Srbija povukla osoblje iz ambasade u Skoplju, probao da razgovara sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ali da nije uspio da ga dobije i da se nada će sutra ostvariti kontakt.

Kako je istakao Dimitrov, jedina ofanziva koju preduzela Vlada Makedonije je ofanziva prijateljstva na Balkanu.

On je novinarima rekao da "makedonske institucije rade isključivo u interesu građana Republike Makedonije i saglasno ustavnim nadležnostima", rekao je ministar spoljnih poslova.

Šef makedonske diplomatije istovremeno je najavio da će sutra razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Kad je riječ o članstvu Kosova u UNESCO, o čemu će ta agencija Ujedinjenih nacija odlučivati na generalnoj skupštini krajem oktobra, Dimitrov danas nije direktno odgovorio po pitanju stava Makedonije.

"Makedonija nije u poziciji da ima nekakvu vodeću ulogu po tom pitanju", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

"Ima raznih spekulacija u medijima u regionu. To pitanje je važno za naše susjede, Srbiju i Kosovo, a oni imaju različite stavove i zbog toga ne smijemo biti u situaciji da imamo vodeću ulogu", rekao je Dimitrov.

On je naveo da je to pitanje "važno i za našeg suseda Srbiju i za našeg suseda Kosovo", koji, navodi, imaju suštinski različit odnos prema tom pitanju.

"Sve to moramo da imamo u vidu i nikako ne smijemo da dođemo u situaciju da imamo nekakvu vodeću ulogu", kazao je Dimitrov i naglasio da će se Skoplje po tom pitanju, prije svega, voditi interesima Makedonije.

"Ne znamo kada će ovo pitanje da bude na dnevnom redu, moguće na jesen, do kada mnoge stvari, a možda i stavovi uključenih strana, mogu da se promijene", rekao je on.

U međuvremenu je najavljeno da će o ovim pitanjima sutra razgovarati telefonom predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije