Ex -Yu

Mamića upucali na misi za oca

Mamića upucali na misi za oca
Foto: Fena | Mamića upucali na misi za oca

TOMISLAVGRAD - U oružanom napadu danas je kod Tomislavgrada u nogu ranjen Zdravko Mamić, savjetnik zagrebačkog Dinama i bivši prvi čovjek ovog kluba, a iz tog fudbalskog kluba tvrde da je riječ o - pokušaju ubistva.

Upucan je u naselju Zidine, rodnom mjestu njegovog oca, kojem je obilježavao godišnjicu smrti.

Postoji nekoliko verzija o tome kako se sve odigralo. Po jednoj, napad se dogodio odmah nakon što je izašao iz vozila, kada se zapucalo i osjetio je snažan bol u nozi, kao da ga je nešto opeklo.

Snajper

Po drugoj verziji, prije napada bio je na očevom grobu, a prema njemu je pucano dok je izlazio iz kapelice, odnosno dok je hodao na čelu kolone, gdje je bilo oko 40 članova njegove porodice.

Po toj verziji, čim je zakoračio iz kapelice, gdje je prisustvovao misi za pokojnog oca, pred njega su iz šume mučki iskočila dva maskirana napadača, te je jedan zapucao i pogodio ga u natkoljenicu.

Treća verzija, pak, još je dramatičnija - pojedini hrvatski mediji tvrde da se pretpostavlja kako se radilo o hicu iz snajperske puške s prigušivačem. Objavljeno je i da policija sumnja da je pucao profesionalac, a ne amater.

Međutim, izjave Mamićevog brata i rođaka ne idu u prilog tome da je korišten snajper.

Djeca

Zoran Mamić, Mamićev brat, rekao je da je u momentu pucnjave na ledini bila cijela porodica, a među njima je bilo i djece. Napadači su, kako je izjavio za hrvatske medije, iskočili iz grmlja i nasumce ispalili pet-šest metaka. Jedan je pogodio Zdravka, a jedan je oštetio automobil.

"Ništa me ne može slomiti, sutra idem u Albaniju", rekao je ranjeni Zdravko svom bratu, a prenose hrvatski mediji.

Navodno su prve riječi pogođenog Zdravka Mamića glasile: "Hvala Bogu da sam pogođen ja, a ne netko drugi."

Miro Mamić, Zdravkov rođak, ispričao je da je vidio kako Zdravko pada.

"Došli smo s četiri automobila. Ja sam bio zadnji. Čim je izašao iz auta Zdravko je pao. Pucnjavu nisam čuo. Mislio sam da mu je majci pozlilo, ali odmah smo vidjeli krv. Zavezali smo mu nogu majicom i pošli prema Tomislavgradu dok nismo sreli Hitnu koja je išla prema nama", ispričao je Miro Mamić.

On je ustvrdio da su napadači čekali nekoliko dana jer su pripremili sačekušu, a nisu znali kada će tačno doći Zdravko Mamić.

Bjekstvo

U svakom slučaju, sve govori da je riječ o klasičnoj sačekuši. Napadači su nakon pucnjave pobjegli vozilom, a Mamić je prebačen u lokalni Dom zdravlja, gdje je zbrinut, a zatim i pušten na kućno liječenje.

Viđena dva napadača na Mamića?

Policija traga za počiniocima napada na savjetnika hrvatskog fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, a očevici tvrde da su vidjeli dvije osobe kako bježe nakon što je Mamić ranjen iz vatrenog oružja u zaseoku Vidovići, nedaleko od Tomislavgrada, navode iz MUP-a Hercegbosanske županije.

Hina, međutim, naglašava da nije poznato da li su obje osobe bile napadači, kao i da istražitelji na licu mjesta utvrđuju iz kojeg je oružja pucano.

Policiji su iskaz dali i Mamićeva supruga i vozač, koji su bili s njim u vrijeme kada se dogodio incident.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević potvrdio je za hrvatsku agenciju da više policajaca traga za počiniteljima napada, a da će u potjeru za njima biti uključeni policijski psi i specijalni timovi iz Bihaća.

Dok su policajci češljali teren, savjetnik Dinama je zbrinjavan u Domu zdravlja Tomislavgrad, odakle su procurile i njegove fotografije na kojim je, u svom maniru - nasmijan. Pozirao je s djecom, ljekarima...

Ljekari su za "Nezavisne" potvrdili da je primljen u potpuno svjesnom stanju. Dovezla su ga, po riječima doktora, kola Hitne medicinske pomoći, koju je Mamić pozvao nakon što je ranjen.

"Naši ljekari hirurzi su ga zbrinuli, zaustavili su krvarenje i on je nakon trosatnog zadržavanja, odnosno medicinskog tretmana, na vlastiti zahtjev napustio našu ustanovu. Nije životno ugrožen, njegovo stanje je stabilno, a kako nam je rekao, otputovao je nazad u Zagreb. Pacijent ni u jednom trenutku nije bio životno ugrožen", rekao je za "Nezavisne" doktor Ivan Bagarić, direktor Doma zdravlja Tomislavgrad.

Rana

Nakon što su mu sanirali ranu, ljekari su mu, navodno, ponudili da ga prebace u Klinički bolnički centar Split, što je Mamić odbio, te je na vlastito insistiranje pušten, a potom je sjeo u auto.

Ispred Doma zdravlja, gdje je do BMW-a dovezen go do pojasa na bolničkom krevetu s točkićima, sjeo je na mjesto suvozača, u pratnji policajca koji mu je pomogao da uđe u auto.

Prethodno je Mamić kratko rekao da je izbjegao pogibiju i da je sve u redu, a o mogućem napadaču i okolnostima nije želio pričati.

Iz MUP-a Livanjskog kantona su potvrdili informaciju o ranjavanju savjetnika Dinama, ali detalje nisu iznosili niti komentarisali iz čega je pucano i na koji način.

"Oko 12 sati primili smo dojavu da je u mjestu Zidine nepoznata osoba ili više njih iz vatrenog oružja pucala ka Z.M. U toku je uviđaj koji obavljaju pripadnici MUP-a Livanjskog kantona", kazali su kratko iz policije.

Oružje

Klub Dinamo saopštio je da je užasnut oružanim napadom i "pokušajem ubistva savjetnika kluba", a u saopštenju se dodaje da su na Mamića ispaljeni hici iz oružja te je zadobio teške povrede.

"Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine", saopšteno je iz Dinama.

Oglasio se i Hrvatski nogometni savez (HNS), odakle su naveli da ovakvo ponašanje nije dopustivo.

"Radi se o najgorem i najopasnijem zločinačkom činu protiv nogometnih djelatnika dosad, ali svakako ne o prvom", navode iz HNS-a.

Raniji napadi i okršaji

22. mart 2014. - U loži stadiona "Poljud" na Mamića nasrnuo Ivo Bego, legendarni igrač Hajduka. Obojica su zamahnula jedan prema drugom, a razdvojili su ih policajci. Mamić je dobio udarac u glavu.

31. maj 2016. - Pred sudom u Splitu su na Mamića i advokata Čedu Prodanovića bačene dimne bombe, baklje i flaše. Na sud su došli zbog ročišta povodom tuče Mamića i Bege. Oštećeno je tada jedno vozilo.

7. jun 2016. - Dok je šetao rivom u Bolu na Braču, prema Mamiću se zaletio muškarac (22) i šakom ga udario u glavu. Mamić je od siline udarca pao u more. Napadača su ulovili Mamićevi prijatelji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije