Ex -Yu

"Mandat suda za zločine OVK trajaće do okončanja svih postupaka"

"Mandat suda za zločine OVK trajaće do okončanja svih postupaka"
Foto: Ilustracija | "Mandat suda za zločine OVK trajaće do okončanja svih postupaka"

BEOGRAD - Mandat tužilaštva i specijalnog suda za zločine bivše OVK, koji ističe 30. juna 2020. godine, biće nastavljen sve dok svi postupci ne budu okončani, rekla je portparol suda u Hagu Anđela Grijep.

"Zakonom je predviđeno i usvojeno u Skupštini Kosova da će mandat specijalnog suda i tužilaštva biti nastavljen i poslije pet godina od formiranja, sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su istrage i postupci pred specijalizovanim vijećima završeni", rekla je Grijepova.

Predsjednik Evroatlantske partije Milaim Zeka iznio je tvrdnje da bi i lider Pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti mogao da dobije poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za zločine takozvane OVK, piše beogradska "Politika" prenoseći navode medije na Kosovu i Metohiji.

Zeka je rekao da bi sud u Hagu mogao da podigne do 200 optužnica protiv bivših pripadnika terorističke OVK.

"Politici" je u Hagu rečeno da se istrage nastavljaju, a da su informacije o privođenju kraju izvjesnog broja istraga potvrđene i od dobro obaviješteih sagovornika u Srbiji.

Beogradski dnevnik navodi da bivši pripadnici terorističke OVK ne kriju očekivanja nove vlade i Kurtija da stave van snage zakon o osnivanju suda u Hagu, ako postane premijer.

Oni optužuju Hašima Tačija, predsjednika privremenih prištinskih institucija, za osnivanje ovog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije