Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Markotić: Virus u Hrvatsku uvezli naši građani

Markotić: Virus u Hrvatsku uvezli naši građani
Foto: Screenshot / Youtube | Markotić: Virus u Hrvatsku uvezli naši građani
Agencije

ZAGREB - Direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je da je brine porast broja oboljelih u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, ali je dodala da se uz pridržavanje propisanih mjera situacija može držati pod kontrolom.

Zabrinjava je rast broja novozaraženih u susjednim zemljama, kao i rast novih slučajeva bilo gdje u svijetu.

"Dolaze ljudi, puno je naših državljana, a oni mogu dolaziti. Dolazili su i prije. Situacija je bila ipak s većim brojem slučajeva, dok je Hrvatska imala jedan ili ni jedan slučaj. Ono što je važno je da se svi pridržavaju mjera. Većinom je zaraza unesena preko naših državljana koji su bili u drugim zemljama u posjeti pa se vratili sa zarazom", istakla je za Dnevnik "Nove TV" i dodala da do sada nije identifikovano da su državljani Hrvatske bili izvori zaraze u drugim zemljama.

Markotić je istakla da Hrvatska zvanično nije identifikovala da su ljudi iz susjednih zemalja bili izvor veće zaraze u Hrvatskoj, već naprotiv - državljani Hrvatske.

"Ako su bili u područjima gdje bi moglo biti više zaraženih slučajeva, neka budu oprezniji i neka se ne kreću previše među drugima, pogotovo među rizičnim skupinama", poručila je Markotić.

Ova izjava stiže nakon što je nedavno Hrvatska ponovo uvela restriktivne mjere državljanima BiH jer su u Hrvatskoj tvrdili da je virus u Hrvatsku "uvoze" građani Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Prema pisanju njemačkog "Spiegela" porast broja zaraženih u odnosu na prethodnu sedmicu u Bosni i Hercegovini je veći za 75 odsto, u Hrvatskoj za čak 232 odsto, a u Srbiji za 125 odsto.

Hrvatska je svoju odluku o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji za državljane BiH ipak promijenila nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju danas. Tako sada državljani BiH, uprkos porastu broja zaraženih, mogu putovati u Hrvatsku uz neki od opravdanih razloga (turizam, posao, porodične obaveze).

Markotić je istakla da se uprkos velikom porastu zaraženih ne vraćaju mjere koje smo imali tokom marta, aprila i maja. Markotić je kazala da su sada neke spoznaje o koronavirusu drugačije.

"Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila", kazala je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije