Ex -Yu

Mediji: Samo Hrvatska osuđena za zločinački poduhvat

Mediji: Samo Hrvatska osuđena za zločinački poduhvat
Mediji: Samo Hrvatska osuđena za zločinački poduhvat

ZAGREB - Hrvatski mediji su veliku pažnju posvetili današnjoj oslobađućoj presudi Tribunala u Hagu bivšem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njemu podređenom Franku Simatoviću Frenkiju za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Riječki "Novi list" piše na svom sajtu da je oslobađajućom prvostepenom presudom "srušen udruženi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića protiv Hrvatske i BiH".

"Drugim riječima, pošto je juče Hrvatska osuđena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv BiH (presuda šestorici bosanskih Hrvata), Srbija je današnjom presudom oslobođena optužbe za zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH, budući da u Hagu nijedan srpski vojni ili politički zvaničnik iz Srbije nije proglašen krivim za takav zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH", piše riječki dnevnik na svom portalu.

Slično piše i zagrebački "Jutarnji list" koji zaključuje da je odbacivanjem optužnice protiv Stanišića i Simatovića "sada jedino Hrvatska u Hagu osuđena za udruženi zločinački poduhvat na štetu BiH".

Taj list podsjeća su obojica danas oslobođenih bila optužena za učešće, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i BiH.

Zagrebački "Večernji list" je izricanja presude prenosio uživo na svom portalu, a vijest iz Haga donosi pod naslovom "Stanišić i Simatović oslobođeni za zločine u Hrvatskoj i BiH".

"Ovu dvojicu 62-godišnjaka, vjernih Miloševićevih poslušnika, optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila", podsjeća taj list.

"Slobodna Dalmacija" vijest o puštanju Stanišića i Simatovića donosi

pod naslovom "Oni idu kući, a ko je kriv?".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije