Ex -Yu

Mediji: Uhapšen Igor Jug; Živaljević: Htio da ubije Zaeva

Mediji: Uhapšen Igor Jug; Živaljević: Htio da ubije Zaeva
Foto: rse | Mediji: Uhapšen Igor Jug; Živaljević: Htio da ubije Zaeva

U Kumanovu je uhapšen Igor Jug jedan od članova grupe koje je 27. aprila upala u Sobranje gdje su bili napadnuti i pretučeni poslanici opozicije i novinari.

Pozivajući se na policijske izvore, Telma navodi da je Jug, za kojim je raspisana potjernica, pronađen jutros u stanu svog preminulog oca u Kumanovu. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.

Igor Jug, koji je tokom upada u Sobranje nosio crnu majicu sa znakom organizacije HOS (Hrvatske odbrambene snage), kako je u jednom intervjuu tvrdio srpski diplomata i obavještajac Goran Živaljević koji je tada takođe bio u makedonskom parlamentu, trebalo je da ubije tadašnjeg lidera opzicije Zorana Zaeva.

Jug je te optužbe odmah demantvao preko svog Fejsbuk profila, odgovarajući da bi da je imao takav cilj to i uradio.

Igor Jug je vođa udruženja "Vančo Černozemski" iz Kumanova, koje je bilo dio makedonskog nacionalističkog patritskog fronta. Pred događaje u Sobranju taj front je objavio deklaraciju da se protivi načinu na koji parlamentarna većina nastoji da formira vladu i zaprijetio i drugim mjerama.

Prema izveptaju televizije Telma, prvobitno se govorilo da se Jug krije u južnoj Srbiji, gdje je otišao podmah posle incidenata, ali su srpske vlasti nakon provjere saopštile da nije tamo.

Jug je 27. aprila bio u grupi ljudi koja je uspjela da dođe do pres sale u Sobranju Makedonije, gdje su fizički napadnuti poslanici tadašnje opzicije, koja je kasnije formirala vladu.

U parlament je ušao kroz prednja vrata koja su otvorili poslanici VMRO DPMNE Kesto Mukoski i Sašo Vasilevski, dok je veliki dio nasilnika sa fantomkama ušao na zadnja vrata, navodi Telma.

Jug je tokom upada nosio crnu majicu sa simbolom HOS-a, a na snimcima se vidi da duže vrijeme drži ruku pod majicom iza leđa, što je izazvalo sumnju u javnsti da je možda naoružan. U nasilju kada su demnostranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, poslije višednevnog ometanja, izabrala predsjednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima lideri tadašnjih opozicionih stranaka SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije