Ex -Yu

Mekalister: EU ne učestvuje aktivno u razgraničenju

Mekalister: EU ne učestvuje aktivno u razgraničenju
Foto: N.N. | Mekalister: EU ne učestvuje aktivno u razgraničenju

BEOGRAD- Evropska unija (EU) je primila k znanju debatu koja se vodi o razgraničenju i promjeni granica kao mogućem rješenju za Kosovo, ali nije aktivno uključena po tom pitanju, kaže za RSE Dejvid Mekalister, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Mekalister, koji boravi u posjeti Srbiji, nakon čega će posetiti Kosovo, ne misli da će izbori za Evropski parlament, koji se održavaju u maju, uticati na dijalog između Beograda i Prištine.

"Dijalog između Beograda i Prištine, između Srbije i Kosova je krucijalan. Evropska unija organizuje ovaj dijalog već nekoliko godina, kako bi obe strane sele za pregovarački sto i kako bismo na kraju došli do pravno obavezujućeg sporazuma koji će biti prihvatljiv za obje strane", rekao je Mekalister.

Ima mnogo obaveza koje se moraju ispuniti i, sa druge strane, dodao je on, dajemo im priliku da upražnjavaju svoja prava, kako bismo utabali put evropskih integracija i za Kosovo i za Srbiju.

"Što se tiče debata o mogućoj razmjeni teritorija, razgraničenju, mi kao Evropski parlament smo velikom većinom usvojili poziciju i imamo identične formulacije u mom izvještaju o Srbiji, kao i u izvještaju mog kolege gospodina (Igora) Šoltesa o Kosovu - da smo primili k znanju ovu debatu, da bi bilo koja vrsta dogovora morala da bude zajednički dogovorena između obje strane, da treba da doprinosi regionalnoj stabilnosti i da mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom", naveo je Mekalister.

U ovom trenutku, kako je naglasio, ovo je debata u kojoj Evropska unija nije aktivno uključena, ali ju je primili k znanju.

"Zapravno, trenutno sam mnogo fokusiraniji na to kako da dijalog u Briselu ponovo krene i zbog toga pozivamo vlasti na Kosovu da opozovu svoju odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je on.

Mekalister je dodao da iz Prištine ne stiže odgovor kojem se nadaju kao i da su i SAD i EU imaju jasan stav da su uvedene takse kršenje CEFTA sporazuma i da su u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova.

"Bili smo veoma jasni. Ponoviću ovu poruku kada budem putovao u Prištinu i sastaću se, između ostalih, i sa premijerom (Ramušem) Haradinajem. Ono što sam čuo u Beogradu jeste da dok god ove takse ne budu opozvane, srpska strana se neće vratiti za pregovarački sto u Briselu", rekao je on.

"Verujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak. Predsednik (Srbije, Aleksandar) Vučić i predsednik (Kosova, Hašim) Tači doveli su dijalog na novi nivo. Postojao je momentum. Naravno da obe strane moraju još mnogo obaveza da ispune, ali 2019. godine nemamo izbore u Srbiji, barem nisu planirani, isto je i na Kosovu. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini spremna je da organizuje svaki dijalog na visokom nivou. Vjerujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak i da nastavimo dalje, ali trenutno ne idemo nikuda zbog odluke koju su donijeli zvaničnici na Kosovu, protivno savjetima njihovih partnera iz Evrope i SAD", naglasio je Mekalister.

Komentarišući najavljene izbore za Evropski parlament u maju, Mekalister je ocijenio da oni neće imati neposredan uticaj na nastavak dijaloga.

"Jedna stvar su izbori, ali zvanicnici Evropske komisije nisu zauzeti kampanjom. Visoka predstavnica i njen tim i svi ostali su spremni da organizuju u bilo koje vrijeme sve što je potrebno za nastavak".

On je naglasio da politika proširenja ne treba da bude kontroverzna debata u evropskim izborima, jer "ćemo imati odgovornost da kao političari iz 28 država članica podržavamo šest zemalja Zapadnog Balkana".

"Ovih šest zemalja su u srcu našeg kontinenta, one su okružene zemljama članica EU. Nijedan region u Evropi nije toliko povezan kulturnim, istorijskim i političkim vezama i zbog toga iskreno vjerujem da bez šest zemalja Zapadnog Balkana, proces evropskih integracija nikada neće biti kompletiran", rekao je Mekalister.

Povodom najavljenog sastanka sa predstavnicima političke opozicije u Srbiji, Mekalister je rekao da će veoma pažljivo saslušati šta opozicija ima da kaže, kao i da je primio k znanju da se u Srbiji dešavaju mirni protesti.

"U demokratiji, osnovno je pravo okupiti se u okvirima slobode okupljanja i slobode izražavanja. Ali, jedna je stvar imati ove proteste na ulici, a druga je to da su sve članove Narodne skupštine izabrali građani da rade njihov politički parlamentarni posao, a za mene kao ubeđenog demokratu, demokratski izabrani parlament je centralno mesto za demokratsku debatu. I zato bih pozvao sve članove Parlamenta da nastave svoj posao u komitetima i na zasedanjima i da vlast ima opoziciju koja je u stanju da kritički razmatrata rad vlade - to je način na koji demokratija funkcioniše", rekao je Mekalister.

On je dodao da je mnogo puta posetio Narodnu skupštinu i čuo različita mišljenja, a od većine poslanika da je rad u parlamentu dobar, ali i da opozicioni članovi parlamenta kritikuju procedure za koje smatraju da nisu fer.

"Ja sam politički neutralan oko ovog pitanja. Ja nisam ''igrač'' u unutrašnjoj politici Srbije. Ja sam izvestilac za Srbiju i ja želim da Srbija iskorači napred. Voleo bih da vidim demokratsku debatu u parlamentu - rekao je on i dodao:

"''Evropski parlament je bio jasan u izveštajima o Srbiji, u kojima navodimo da vidimo prostora za poboljšanje kada je riječ o proceduralnim stvarima u srpskom parlamentu. Vjerujemo da je preveliki broj zakona o kojima se debatovalo i koji su usvojeni po hitnom postupku. Razgovarali smo sa predsjednicom parlamenta Majom Gojković o ovome. Mislim da treba da sednemo i vidimo kako možemo da unaprijedimo procedure. Sa jedne strane, opozicija ima pravo da iznosi kritike i svoje poglede i da podnosi amandmane. A sa druge strane, stvari se mogu pomeriti. To je uvijek balans koji treba naći i ako mi kao Evropski parlament možemo da damo bilo kakav savet - ako nas pitaju obje strane - mislim da ćemo to sa zadovoljstvom uraditi", zaključio je Mekalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije