Ex -Yu

Mekalister: Srbija ima budućnost u EU

Mekalister: Srbija ima budućnost u EU
Foto: Ilustracija | Mekalister: Srbija ima budućnost u EU

BRISEL - Poruka Evropskog parlamenta je da Srbija ima budućnost u EU i da očekuje otvaranje nova dva poglavlja u pregovorima sa EU, izjavio je izvjestilac Evropskog parlameta za Srbiju Dejvid Mekalister.

"Srbija jasno ide ka članstvu u EU. Zemlja je otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremno zatvorena, a očekujemo otvaranje dva nova poglavlja", rekao je Mekalister otvarajući debatu u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Srbiji.

On je naglasio da su tri tačke bitne na putu Srbije u EU - vladavina prava, ekonomske reforme i regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi, prenosi RTS.

Mekalister je ponovio da je napredak u poglavljima 23 i 24 kao i u normalizaciji odnosa sa Prištinom "neophodan" za napredak Srbije na putu evrointegracija.

Malta, kao predsjedavajuća Evropskim savjetom, pozdravila je napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora kao i u saradnji sa EU i regionom.

Predstavnik Malte Helena Dali rekla je da je bitno da Srbija nastavi stabilan napredak koji je napravila 2016. godine, te navela da će malteško predsjedavanje organizovati međuvladinu konferenciju sa Srbijom iduće nedjelje, na kojoj bi trebalo da budu otvorena poglavlja koja će dobiti zeleno svjetlo svih zemalja članica.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, u ime Evropske komisije, pozdravio je "izbalansiranu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji", koja je, kako je rekao, u skladu sa izvještajem o napretku Komisije iz 2016. godine.

"Srbija je napravila dobar napredak ka članstvu u EU, što je strateški cilj koji su postavili i Vlada i predsjednik Aleksandar Vučić", poručio je Han.

On je pohvalio Srbiju za napredak u oblasti regionalnih odnosa, u dijalogu sa Prištinom, kao i u reformi javne uprave i napora uloženih u rješavanje migracione krize.

Han očekuje nastavak dijaloga sa Kosovom i da će se energija u Srbiji, poslije predsjedničkih izbora, usmjeriti na reforme.

U nastavku rasprave evropski poslanici su konstatovali da je izvještaj o Srbiji "izbalansiran", da je zemlja napravila napredak, ali i da ima manjkavosti, prevashodno u oblasti vladavine prava, što se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja, kao i poštovanje ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije