Ex -Yu

Merkelova pokušava da spase dijalog sa Prištinom

Merkelova pokušava da spase dijalog sa Prištinom
Foto: Tanjug arhiva | Merkelova pokušava da spase dijalog sa Prištinom

BEOGRAD - Evropa ulaže posljednje napore da oživi dijalog Beograda i Prištine i spase šansu da se dođe do rješenja za Kosovo, piše "Blic" i ukazuje da je njemačka kancelarka Angela Merkel u Prištinu i Beograd poslala svoje najbliže savjetnike.

Kako piše list, Jan Heker, najvažniji spoljnopolitički savjetnik njemačke kancelarke, i Matijas Litenberg, njen savjetnik za Balkan, bili su u Prištini i doputovali u Beograd, "u nastojanju da se tenzije spuste i da se dvije strane vrate za pregovarački sto".

Riječ je o dvojici najbližih, ali i najmoćnijih savjetnika Angele Merkel.

Kancelarka ih je poslala, kao ljude od najvećeg povjerenja, da izvrše pritisak na Prištinu da povuče neprihvatljive mjere i da se dijalog ponovo aktivira, kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Izvjesno je da od diijaloga nema ništa dok Priština ne povuče sve skandalozne odluke koje je donijela posljednjih mjeseci.

Prema riječima izvora "Blica", sastanak savjetnika Merkelove sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je "odlučujući kada govorimo o budućnosti dijaloga i odnosa dvije strane.

"Uskoro će se znati da li je urodio plodom", dodao je isti izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije