Ex -Yu

Meta u Podgorici: Crna Gora dvije decenije faktor stabilnosti u regiji

Meta u Podgorici: Crna Gora dvije decenije faktor stabilnosti u regiji
Foto: Anadolija | Meta u Podgorici: Crna Gora dvije decenije faktor stabilnosti u regiji

PODGORICA - Crna Gora i Albanija imaju kvalitetne bilateralne odnose, a saradnja dvije države je za primjer, poruka je predsjednika Crne Gore i Albanije Mile Đukanovića i Ilira Mete tokom današnjeg susreta u Podgorici.

Ilir Meta boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje je najprije razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Oba predsjednika saglasni da su odnosi između dvije države za primjer.

“Kao što znate, naše dvije zemlje nemaju samo kvalitetne bilateralne odnose, i nemamo razvijenu saradnju samo unutar regiona, već i kao članice NATO-a, jako puno sarađujemo i izvršavamo svoje obaveze koje podrazumijeva članstvo u Alijansi”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare nakon susreta.

On je rekao da je sa kolegom iz Albanije razgovarano o daljoj saradnji unutar regiona.

“U tom kontekstu, složili smo se da naše zemlje imaju naglašen interes da se nastavi i uspješno okonča dijalog između Beograda i Prištine i da epilog tog dijaloga mora biti održivo rješenje koje ni na koji način neće ugrožavati stabilnost našeg regiona. Takođe, podržali smo napredak koji je ostvaren u Makedoniji, sada već kroz ustavne promjene, kojim je verifikovan dogovor postignut u jednom vrlo intezivnom bilateralnom procesu i naše je uvjerenje da će Makedonija nakon dugog zastoja od 2008. godine sada iskoristiti svoju šansu da krene intezivno putem evropske i evroatlantske integracije i da na taj način da stabilnost i perspektivu regionu”, rekao je Đukanović.

Pomenuo je da je bilo riječi i o stanju u Bosni i Hercegovini, prije svega, oko funkcionalnosti, imajući u vidu značaj tog pitanja za ostvarivanje zajedničke evropske i evroatlantske perspektive.

Ilir Meta je kazao da je srećan zbog posjete Crnoj Gori.

“Jer, Crna Gora je već dvije decenije faktor stabilnosti našeg regiona. Istovremeno, Crna Gora je primjer evroatlantske integracije i suživota. Albanija i Crna Gora imaju sve razloge i temelje na kojima će graditi zajedničku budućnost. Naši odnosi jesu za primjer”, kazao je Meta.

On je poručio da je sa Đukanovićem razgovarao i o daljoj integraciji Albanaca u Crnoj Gori, kao i o pravima Crnogoraca u Albaniji.

“Veoma sam ponosan da su Albanci u Crnoj Gori od nezavisnosti bili neprikosnoveni u davanju podrške evroatlantskim integracijama Crne Gore”, kazao je Meta.

U okviru zvanične posjete, Meta će se sastati i s predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Drugog dana posjete, Meta će posjetiti katedralu Svetog Petra Apostola u Baru i barsku nadbiskupiju.

Planirano je da albanski predsjednik obiđe ulcinjski stari grad, a biće upriličen radni ručak s članovima albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije