Ex -Yu

Milačić: Učesnici protesta brane Crnu Goru, Đukanović je uništava

Milačić: Učesnici protesta brane Crnu Goru, Đukanović je uništava
Foto: Facebook/Marko Milačić | Milačić: Učesnici protesta brane Crnu Goru, Đukanović je uništava

PODGORICA - Lider opozicione stranke Prava Crna Gora Marko Milačić izjavio je danas da u Crnoj Gori vlada otvorena diktatura, ističući da učesnici protesa širom zemlje zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeorispovijesti brane i čuvaju Crnu Goru, a da je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović uništava.

"Ovo je borba između dobra i zla, ovo je borba za i protiv Njegoša. Mi smo Ðukanoviću, dostojni nasljednici Petra Drugog Petrovića Njegoša, mi smo dostojni nasljednici naših velikih predaka. Mi branimo Crnu Goru, mi branimo ponos Crne Gore. Mi je čuvamo, a ti je uništavaš", izjavio je Milačić novinarima poslije puštanja na slobodu iz pritvora u Podgorici, u koji je odveden danas po dolasku na podgorički aerodrom iz Beograda.

On je poručio da je uhapšen 24 sata nakon što je Prava Crna Gora podnijela krivičnu prijavu protiv Mila Ðukanović.

"Podigli smo krivičnu prijavu jer je Đukanović počinio dva krivična djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i izazivanje panke i nereda. Dakle, on je taj koji je u domenu krivčne odgovornosti", rekao je.

Kaže da je otišao u Beograd na poziv studenata beogradskog Pravnog fakulteta kako bi ispred Crkve Svetog Marka govorio na skupu podrške vjernicima u Crnoj Gori, dodajući da se u Beogradu sastao i sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Milačić je rekao da u Crnoj Gori vlada otovorena diktatura i da, kako tvrdi, hapse i legitimišu mlade ljude po čitavoj Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, ovih dana u Crnoj Gori uhapšeno je mnogo opozicionih aktivista, uključujući i one čija imena nisu poznata javnosti niti su objavljivana, ali su zato poznata u Pravoj Crnoj Gori.

Naglasio je da to što se dešava nema veze samo sa Crnom Gorom, ni sa SPC u Crnoj Gori, ni sa SPC uopšte, već, kako je rekao, ima veze sa pravoslavljem, sa regionom i sa stabilnošću regiona.

Milačić je predsjedniku Crne Gore poručio da je vrijeme njegove vladavine završeno.

"Milo Ðukanoviću, rekao sam danas prilikom hapšenja i ponoviću, gotov si. Shvataš da više ne kontrolišeš Crnu Goru. A kada neko to shvati, naročito neko ko je navikao da kontroliše sve, on mora biti mnogo nervozan", kazao je, između ostalog, Milačić.

Milačić tvrdi i da je Ðukanović čovjek koji je za kratko vrijeme izgubio moć, dodajući da on možda još uvijek nije izgubio institucionalnu moć, ali je zato izgubio moć u simboličnom smislu, što je mnogo važnije.

"Kod svakog diktatora, ne pada prvo institucionalna moć, već simbolička. Prvo pada strah, a onda institucija", rekao je lider Prave Crne Gore. ističući da je sada potrebno jedinstvo srpskog naroda na svim nivoima u regionu.

Milačić smatra i da Đukanović može, ali neće da smiri situaciju u Crnoj Gori.

"Nije on neiskusan političar, nije on čovjek koji ne umije da smiri situaciju, kao što je crkva i mitropolija zrelim pristupom relaksiraju. Ali Đukanović želi incidente i dijeli šljemove i gas maske...Očigledno shvata da nema odgovor na ovo što se dešava ovako mirno, tolerantno, dostojanstveno i veličanstvno", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije