Ex -Yu

Milanović Hrvatima u BiH: Vi ste poveznica koja sprječava dalju destabilizaciju

Milanović Hrvatima u BiH: Vi ste poveznica koja sprječava dalju destabilizaciju
Foto: Tanjug / AP / Arhiva | Milanović Hrvatima u BiH: Vi ste poveznica koja sprječava dalju destabilizaciju

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je danas Hrvate u BiH da izađu na izbore u nedjelju i ponovio da će štititi njihovu konstitutivnost i jednakopravnost u toj zemlji.

Građani BiH u nedjelju izlaze na opšte izbore koje bi ponovo moglo obilježiti preglasavanje bosanskohercegovačkih Hrvata.

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već duže ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim nivoima vlasti.

"U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju", poručio je hrvatski predsjednik. 

"Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u BiH, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike."

"Učiniću sve da zaštitim konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata u BiH"

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da je zaštita prava hrvatskog naroda u BiH ustavna obaveza i hrvatski državni interes. 

"Hrvati u BiH su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduslov njihovog opstanka već i kao temelj za stabilnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine", kazao je. 

Milanović je naglasio da će, nezavisno o ishodu izbora, kao predsjednik države činiti sve što je u njegovoj moći da zaštiti konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Hrvati u BiH poveznica koja sprječava daljnju destabilizaciju"

Nada se da će u tome ubuduće imati konkretniju i odlučniju podršku hrvatske vlade, prije svega u tijelima Evropske unije i NATO-a. 

"Pošto je Hrvatska punopravni, a ne samo papirnati član tih organizacija, ima instrumente koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno", kazao je. 

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose, kazao je predsjednik Hrvatske. 

"Siguran sam da su upravo Hrvati u BiH poveznica koja sprječava dalju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim nivoima imaju svoje legitimne predstavnike", zaključio je Milanović. 

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije