Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Milanović o aferi Janaf: Meni ova istraga nije jasna

Milanović o aferi Janaf: Meni ova istraga nije jasna
Foto: Tanjug/AP | Milanović o aferi Janaf: Meni ova istraga nije jasna
N.N.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je, povodom afere "Janaf", izjavio da mu nije jasno zašto direktor "Janafa" Dragan Kovačević i preduzetnik Krešo Petek nisu uhapšeni tokom primopredaje 1,96 miliona kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

"Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva milijuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo", izjavio je Milanović u Podgariću upitan za USKOK-ovu istragu zbog navodnog namještanja poslova firmi Elektrocentar Petek ivanićgradskog preduzetnika Kreše Peteka.

"Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200.000 kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?" upitao je Milanović te dodao da njemu "ova istraga nije jasna".

"Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar"

Peteku se na teret stavlja da je u novembru prošle godine Kovačeviću na ruke platio 1,96 miliona kuna mita kako bi dobio nekoliko poslova. U trenutku primopredaje policija je, uz nalog istražnog sudije, prilično detaljno snimila okolnosti pod kojima je Petek nosio novac Kovačeviću.

Inače, predsjednik Uprave "Janafa" Dragan Kovačević bio je 2008. protivkandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima u SDP-u, nakon čega je prešao u HNS, a Milanović je danas to potvrdio, kao i da su prije nekoliko mjeseci bili zajedno na ručku.

"Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar", rekao je Milanović.

"Ispada da je praćen jako dugo, da je bio praćen i kada mu je, navodno, ovaj drugi davao dva milijuna kuna. Zašto ih onda zajedno nisu uhapsili sve? Tu završava svaka istraga, imaš corpus delicti, imaš sve. Tak da mi tu dosta toga nije jasno", odgovorio je Milanović na pitanje o istrazi u aferi Janaf.

S obzirom na to da je Kovačević u vrijeme njegove vlade došao na čelo "Janafa", Milanović je rekao da je Kovačevića 2012. na čelo uprave "Janafa" postavio Radimir Čačić.

Linić je htio provesti porezni nadzor

Upitan za sukob između Kovačevića i nekadašnjeg SDP-ovog ministra finansija Slavka Linića, Milanović je rekao da je u tom sukobu stao na Linićevu stranu i da nije bila riječ ni o kakvom "muljanju", već je Linić htio provesti porezni nadzor.

"Nije bila stvar korupcije, već Kovačević tada nije dopustio poreznim inspektorima da uđu u zgradu Janafa s obrazloženjem da je riječ o dioničkom društvu. Tu je Linić bio u pravu, ali na kraju je to nekako bilo stišano. Nije se radilo o javnoj nabavi", rekao je Milanović.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije