Ex -Yu

Milorad Pupovac protiv peticije srpskih izbjeglica

Milorad Pupovac protiv peticije srpskih izbjeglica
Milorad Pupovac protiv peticije srpskih izbjeglica

ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ne podržava peticiju srpskih izbjeglica za rješavanje imovinsko-pravnih problema Srba iz Hrvatske, prije nego što Hrvatska uđe u EU.

Izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske krajem prošle godine pokrenula su akciju prikupljanja potpisa u Srbiji i još 27 zemalja kojima žele da ojačaju peticiju koju je krajem oktobra prihvatilo 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova, a kojom se od vlada vodećih zapadnih zemalja, UN, OEBS-a, evropskih institucija i čelnika traži da ne dozvole da Hrvatska uđe u EU dok ne ispoštuje sva prava izbjeglih Srba, kao što su imovinska, stanarska, penziona i druga.

Od Evropske unije traže da sa Vladom Hrvatske ne potpisuje ugovor o pristupanju sve dok ne budu ispunjene obaveze prema građanima srpske nacionalnosti.

O toj peticiji i imovinsko-pravnim problemima Srba iz Hrvatske, Koalicija izbjegličkih udruženja obavijestila je nadležne u Uniji i uputila pisma na više od 150 adresa, srpskim i evropskim institucijama i zvaničnicima.

Jedno je stiglo i na zagrebačku adresu predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, ali ga, očekivano, nije obradovalo. Sam je to potvrdio riječima da "peticija izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske protiv članstva te zemlje u EU nije najbolji način za riješavanje njihovih problema".

Štaviše, on je najavio da će uskoro obaviti razgovore s predstavnicima izbjeglica, na kojima će ih uvjeriti da "kucaju na otvorena vrata", jer je rješavanje izbjegličkih pitanja u Hrvatskoj sastavni dio njenog puta prema EU, pa nema smisla na tom putu postavljati prepreke.

Možda bi Pupovac bio uvjerljiviji da se sjetio da inicijatore pomenute peticije pozove na nedavno održani božićni prijem Srpskog narodnog vijeća, na kojem se okupio cijeli hrvatski državni vrh, a sa kojeg je u javnost otišla poruka da u srpsko-hrvatskim odnosima u Hrvatskoj vlada prava idila.

Za prijem na kojem je dobio neumjerene pohvale od najviših državnih čelnika, Pupovac je rekao da pokazuje da se "oslobađamo ratnih iskustava, političkih, etničkih i religijskih podjela".

Čemu peticija za prava 400.000 izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske kada je na božićnom prijemu ispijao viskije i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, kojemu je upravo Milorad Pupovac dodijelio najznačajniju nagradu SNV, koja nosi ime Nikole Tesle, i to, ni manje ni više, već za unapređenje položaja Srba u Hrvatskoj!?

Jedino što nije precizirao odnosi li se to na ratni period, kada je Šeks bio prvi čovjek Kriznog štaba u istočnoj Slavoniji, a srpski civili bacani u Dravu i Dunav, ili možda na prošlu godinu kada je mijenjan Ustavni zakon o pravima manjina, po kojem su sve nacionalne manjine u Hrvatskoj dobile dvostruko pravo glasa, osim srpske.

Srpski predstavnici predvođeni Pupovcem podržali su takvo rješenje, ali su zauzvrat počašćeni izbornim zakonom koji im obezbjeđuje da do smrti predstavljaju Srbe u Hrvatskoj.

Upravo je ta trgovina glamurozno proslavljena na božićnom prijemu, na kojem nije bilo mjesta za izbjegličke predstavnike i njihove probleme. Sa njima je Pupovac spreman razgovarati, ali samo u Srbiji ili nekoj od 27 zemalja u kojima se potpisuje peticija.

Da se ne bi izlagali trošku putujući u Hrvatsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije