Ex -Yu

Milošević: Moramo nanovo izgraditi Baniju

Milošević: Moramo nanovo izgraditi Baniju
Foto: Tanjug/AP | Milošević: Moramo nanovo izgraditi Baniju

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske vlade (SDSS) i zamjenik predsjednika vladinog Štaba za obnovu zemljotresom razorene Banije Boris Milošević kaže da je želja da se to područje obnovi, ponovo izgradi, za sve one koji će tu ostati da žive.

Država je, dodaje, do sada, u svojoj režiji i preko različitih donatora postavila oko 600 stambenih kontejnera, dogovorena je kupovina još toliko, a radi se i na obezbjeđivanju 250 polovnih mobilnih kućica, koje su u dobrom stanju.

Milošević je uvjeren da će uz pomoć drugih država potreban broj kontejnera i mobilnih kućica na ugroženom području biti obezbeđen do kraja mjeseca.

Govoreći o posleratnoj obnovi objekata na tom području, Milošević kaže da propuste treba utvrditi i ako se ispostavi da postoje, onda se "definitivno radi o ratnom profiterstvu koje treba oštro kazniti".

"Mislim da država po tom pitanju treba da bude nemilosrdna", rekao je Milošević u intervjuu za portal hrvatskog nedjeljnika Novosti.

Koliko god svaki dan bio važan, Milošević tvrdi da je vlada reagovala blagovremeno i da je stanje katastrofe na ugroženom području proglašeno ranije, teško da bi to nešto promijenilo.

Vladin Štab je, ističe, prvenstveno fokusiran na pružanje prve pomoći i sanaciji posljedica, da svako bude na suvom i toplom, a tek nakon toga slijedi obnova.

"Zapravo očekujem da će vlada krenuti u izgradnju cijelog tog područja. U suprotnom će ono biti isto kao prije potresa, a sada je cijela Hrvatska svesna da to nije dovoljno. Sama obnova neće biti dovoljna. Mi moramo nanovo izgraditi Baniju", kaže Milošević.

Smatra, međutim, da je nezahvalno prognozirati koliko bi obnova mogla da traje, a upitan da li će iskazana solidarnost na ugroženom području uticati dugoročno na poboljšanje međunacionalnih odnosa, Milošević kaže da kratkoročno svako da hoće.

"Dosad nisam dobio nijednu pritužbu na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi. To je i načelo rada Štaba da svima pristupamo jednako...", rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije