Ex -Yu

Ministar povodom problema u školama: Nasilja bilo, ima ga i biće ga

Ministar povodom problema u školama: Nasilja bilo, ima ga i biće ga
Foto: Pixnio | Ministar povodom problema u školama: Nasilja bilo, ima ga i biće ga
Nezavisne novine

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić ocijenio je da vršnjačko nasilje u Srbiji nije "dramatično poraslo", on je dodao da je nasilja bilo, ima ga, te da će ga biti.

Prema njegovim riječima, totalna obustava rada, koju je za danas najavio veliki broj škola u Srbiji zbog posljednjih slučajeva nasilja, nije način da se taj problem riješi.

Ružić je za televiziju Hepi rekao da je po statističkim podacima, 2019. godine zabilježeno 810 slučajeva vršnjačkog nasilja, 2020. zbog onlajn nastave, oko 400, prošle godine oko 700, a ove oko 286.

"Ne bih da se bavim statističkim podacima ali kad pogledamo statistiku, neki birokrata bi rekao da to nije mnogo", kazao je ministar i podsjetio da u Srbiji ima oko 1.800 osnovnih i srednjih škola sa oko 750.000 učenika.

Navodeći da je nasilje "veoma kompleksan društveni problem" a da škole "nisu izolovana ostrva društva", ministar je kazao da je nasilja u školama "bilo, ima ga i biće ga".

"Naša ideja je da utegnemo sistem, da sve alate koji nam stoje na raspolaganju kroz normativni okvir, maksimalno iskoristimo kako bi suzbili taj nivo nasilja", kazao je Ružić.

Ocijenio je da u rešavanju problema vršnjačkog nasilja, suština nije u sankciji već u prevenciji.

"Kazna učenicima iz Trstenika treba da bude poruka svoj djeci koja ne poštuju autoritet nastavnika ali prevencija je mnogo važnija", kazao je ministar.

Komentarišući današnji protest i obustavu rada u organizaciji Unije sindikata unije prosvetnih radnika Srbije, ministar je kazao da to nije način da se problem vršnjačkog nasilja riješi, a da potpuna obustava rada u školama predstavlja "kršenje zakona".

"Tema je legitimna, zahtjev 'stop nasilju' je isti kao što mi u Ministarstvu prosvete govorimo ali minimum procesa rada je jasno definisan. Ovo nije način da se riješi nasilje već nepotrebno konfrontiranje sa socijalnom partnerom jer mi smo partneri sa sindikatima u tom dijalogu", naveo je Ružić.

Dodao da nije sporna namjera sindikata prosvetnih radnika da štrajkuju ali da to treba da učine u skladu sa zakonom, prenosi "b92".

"Nemam namjeru da sankcionišem bilo koga ali nije ljekovito da se krši zakon. Oni koji će potpuno da obustave rad neka objasne svojim učenicima, pošto su nam valjda svima đaci na prvom mjestu, zašto će morati da nadoknade ovaj dan neke subote prije Nove godine", rekao je ministar Ružić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije