Ex -Yu

Ministri u šoku, Plenković ranije tražio plan bezbjednosti

Ministri u šoku, Plenković ranije tražio plan bezbjednosti
Foto: Tanjug/AP | Ministri u šoku nakon pucnjave, Plenković ranije tražio plan bezbjednosi

ZAGREB - Ministri branitelja i zdravlja, Tomo Medved i Vili Beroš, šokirani su jutrošnjom pucnjavom ispred zgrade Vlade, a mediji podsjećaju na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je nedavno od ministra policije Davora Božinovića tražio da MUP sačini plan obezbjeđenja Vladinog objekta.

Plenković je to tražio prije otprilike mjesec dana, kada je evroposlanik Živog zida Ivan Velibor Sinčić ispred Vladine zgrade dovezao kamion pun lubenica.

Plenković je tada, obraćajući se Božinoviću, rekao da je umjesto lubenica moglo biti i nešto drugo.

Sinčić je doduše dvije sedmice kasnije ponovio sličan performans i ispred vlade istovario kamion soli, a da ga u tome niko nije spriječio.

Jutrošnji događaj, kada je ispred zgrade Vlade ranjen policajac iz vatrenog oružja, a kako se tvrdi u pitanju je izgleda bio kalašnjikov, prema izvještajima hrvatskih medija, ostavio je u šoku dvojicu ministara koji su gotovo u trenutku zatekli na licu mjesta.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, kažu mediji, bio je "vidno šokiran", a novinarima je rekao da se čakaju informacije policije o događaju.

Upitan šta bi mogao da poruči građanima u ovako dramatičnoj situaciji, Medved je rekao:

"Građanima možemo poručiti da je Hrvatska sigurna zemlja...".

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je u automobilu na Markovu trgu u trenutku kada je vozilo Hitne pomoći odvozilo policajca u bolnicu.

On je rekao da u prvi mah nije shvatio o čemu se radi i da je mislio da je čovjeku pozlilo. Nije, kazao je, mogao ni da zamisli da je ispred zgrade Vlade upucan policajac.

Ranjeni policajac je prevezen u bolnicu, a prema izjavi ljekara njegovo stanje je stabilno, uprkos više zadobijenih prostrelnih rana.

Napadač na policajca koji je pobjegao sa lica mjesta ubrzo je pronađen mrtav, a policija tvrdi da je izvršio samoubistvo.

Jutrošnja pucnjava na Markovom trgu u Zagrebu uznemirila je građane.

Čovek koji živi kraj mjesta gdje se napad dogodio kaže da je čuo pucnjavu.

"Prvo su se čuli pucnjevi. Onda kratki rafal. Onda opet pucnjevi", rekao je on za zagrebački portal Index.

Ispričao je da je najprije mislio da je pao lim sa zgrade preko puta sabora koja se obnavlja.

Njegov komšija kaže da se nakon ovog događaja ne osjeća sigurno.

On nije čuo pucnje, ali je nakon nekoliko minuta izašao i vidio da svi iz zgrade parlamenta istrčavaju u panici.

Žena zaposlena u obližnjoj trgovini rekla da se nada da će policajac preživjeti ranjavanje i dodala kako se radi o mladiću.

"Ležao je na pločniku. Nadam se da je dobro, mlad je dečko", rekla je ona za portal Index.

Isprčala je i da po ranjenog policajca nije došla Hitna pomoć, već da su građani i policajci vidjeli sanitetsko vozilo i pozvali ga da odveze policajca.

"Po policajca je došao sanitet. Policija i mi smo vidjeli vozilo saniteta i zvali ga da dođe da pomogne dečku", rekla je.

Dodala je da vozač saniteta nije znao ni gdje da odveze policajca.

"Pomogli smo (ranjenom) policajcu, jedan gospodin ga je držao, ja sam mu donijela vodu i stavila sam mu krpu na čelo", rekla je. Dodala je i da komšije nisu izašle, već su se sakrile jer nije bilo baš prijatno", rekla je sagovornica portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije