Ex -Yu

Mitopolit Amfilohije pozvao na slogu na svetosavskom putu vječnom

Mitopolit Amfilohije pozvao na slogu na svetosavskom putu vječnom
Foto: N.N. | Mitopolit Amfilohije pozvao na slogu na svetosavskom putu vječnom

BUDVA - Njegovo visokopresveštenstvo mitropolot crnogorsko-primorski Amfilohije večeras je na svetosavskoj akademiji u Budvi pozvao na slogu na svetosavskom putu vječnog ljudskog dostojanstva.

"Sveti Sava se naziva svetiteljem i svetovoditeljem koji vodi putem vječnim. Putem koji ide za Onim koji je put istina i život", rekao je mitropolit Amfilohije blagoslovivši duhovnu akademiju "Uskliknimo s ljubavlju".

On je istakao da i ova večerašnja svečanost usmjerava na put vječnog i neprolaznog ljudskog dostojanstva.

Poželivši dobrodošlicu, gradonačelnik Budve Marko Carević na svečanost je istakao da su srpska Boka i Srbi u njoj preživjeli mnoga teška vremena pod Austrougarskom monarhijom, ali da danas preživljavaju najteža u svojoj istoriji, gdje su crnogorske vlasti udarile na imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

Svetosavsku besjedu izveo je srpski istoričar Miloš Ković iz Beograda, a izveden je prigodni duhovno-kulturni program sa glumcima, dječijim i crkvenim horovima i narodnim guslarima.

Duhovnoj akademiji u Mediteranskom sportskom centru prisustvovalo je više hiljada vjernika iz cijele Boke kotorske.

Na samom početku skupa u sali iz hiljada grla odjekivalo je skandiranje "Ne damo svetinje!", koje je ispraćeno dugotrajnim aplauzom.

Akademiji su prisustvovali ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, kao i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Prije duhovne akademije "Uskliknimo s ljubavlju", povodom Savindana i 800 godina samostalnosti SPC, služen je moleban Bogorodici i održana litija ulicama Budve u znak protesta zbog usvajanja anticrkvenog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

U litiji je bio gradonačelnik Budve, koji je ranije danas pozvao vjernike da se priključe u što većem broju sa ikonoma u rukama.

Uz povike "Ne damo svetinje!" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija!" litija je prošla budvanskim ulicama do Mediteranskog centra.

I u Herceg Novom večeras je održana svetosavska akademiji koja je okupila više hiljada građana na glavnom gradskom trgu gdje je o životu i značaju Svetog Save besjedio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Svetosavskoj akademiji prethodio je moleban u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj i molebna litija ka Crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, u znak protesta protiv anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije