Ex -Yu

Mitropolija: Prekinuti procese protiv episkopa, sveštenstva i vjernika

Mitropolija: Prekinuti procese protiv episkopa, sveštenstva i vjernika
Foto: Mitropolija.com | Mitropolija: Prekinuti procese protiv episkopa, sveštenstva i vjernika

CETINJE - Mitropolija crnogorsko primorska zatražila je da se momentalno prekinu sudski procesi protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, sveštenstva i vjernog naroda, jer su ovi postupci poljuljali ionako slabo povjerenje između države i Crkve i produbili podjele u društvu.

Iz Mitropolije su još jednom sve zamolili, a naročito vlast u Crnoj Gori, kao najodgovornijeg činioca u društvu, da prestanu sa gonjenjem i zloupotrebom Crkve.

"Time ne činite zlo Crkvi, sveštenicima i vjerujućem narodu, jer je nama čast i radost za vjeru podnositi poniženja, muke i stradanja, već činite zlo sebi, navlačeći prokletsvo na svoje porodice i društvo u cjelini", apeluje Mipropolija.

Upućen je poziv da svako radi svoj posao na koje ga je društvo prizvalo, uz opasku da su se u Crnoj Gori problemi nagomilali i da ima posla na sve strane.

"Crkvu i svetinje ostavite da vode onima koji su zato prizvani i pozvani, za to se školovali i život svoj posvetili", poručuju iz Mitropolije.

Ukazano je da je Crkva u Crnoj Gori opet na udaru, privođenje i procesuiranje sveštenstva ovaj put u Baru na praznik njegovog pokrovitelja i zaštitnika Svetog Jovana Vladimira.

"Ako uzmemo u obzir da smo od 12. maja, kada je utamničen vladika Joanikije sa svojih osam sveštenika, do danas imali na desetine sličnih ili identičnih kršenja propisa Nacionalnog koordinacionog tijela i da niko nije procesuiran ili krivično gonjen, onda je potpuno jasno da su mjere koje se propisuju u službi progona Crkve i sprečavanje njene misije", navodi Mitropolija.

Podsjeća da je tokom trajanja epidemije virusa korona policija vršila pravno i duhovno nasilje nad Crkvama, da vjernicima nije bilo moguće prisustvo na bogosluženjima, kao i da su im je bilo zabranjeno da uopšte posjete hramove.

"Da dodamo i privođenje mitropolita Amfilohija i sveštenika bez ijednog opravdanog razloga", navodi se u saopšenju.

Iz Mitropolije ističu da je u Crnoj Gori proglašen kraj epidemije, ali da se nastavlja nasilje nad Crkvom jer se ne dozvoljava da svoje praznike proslavlja na način kako se to vjekovima čini.

"Litija je bogoslužbeni obred i poredak, njoj prethodi molitva u Crkvi i ta molitva se preliva na ulice gdje se blagoslov širi na cio grad, selo ili kraj. Zabraniti litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vjekovni poredak i praksu", napominju iz Mitropolije.

Dalje se naglašava da je virus korona ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije.

"Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin", zaključuju u Mitropoliji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije