Ex -Yu

Mitropolit Amfilohije: Vlast izaziva i priprema građanski rat

Mitropolit Amfilohije: Vlast izaziva i priprema građanski rat
Foto: Printscreen | Mitropolit Amfilohije: Vlast izaziva i priprema građanski rat

NIKŠIĆ - Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je danas da vlast u Crnoj Gori svojim postupcima izaziva i priprema građanski rat.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je došao ispred suda u Nikšiću da zatraži oproštaj od Njegovog preosveštenstva vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija jer je, kako je rekao, on trebalo da bude na njegovom mjestu.

"Molim vladiku da mi oprosti što je mojom krivicom postao episkop Eparhije budimljansko-nikšićke i mojom krivicom se uključio da brani svetinje", poručio je mitropolit Affilohije, obraćajući se građanima ispred suda u Nikšiću.

Mitropolit je izrazio nadu da će vlast donijeti normalnu i zdravu odluku i da će pustiti vladiku i sveštenstvo.

Njegovo visokopreosveštenstvo je naglasio da je on "tu glavni krivac i ako neko treba da se sudi, onda nema drugoga, osim mitropolita, koji je glavni krivac za sve što se dešava u crkvi u Crnoj Gori od devedesetih godina" prošlog vijeka.

"Ja sam trebao da budem tamo", rekao je mitropolit, na šta je masa naroda počela da kliče: "Svi, svi, svi!".

Kod Osnovnog suda u Nikšiću na trotoarima se okupilo više stotina građana koji drže ikone i prislužene svijeće, a ostroški monasi izgovaraju molitvu.

Episkopu Joanikiju i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Oni su pritvoreni zbog litije Svetom Vasiliju Ostroškom u utorak, 12. maja, u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je prošla uprkos zabrani javnih okupljanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije