Ex -Yu

Mlađa žena iz Ljubljane u životnoj opasnosti

Mlađa žena iz Ljubljane u životnoj opasnosti
Foto: Pixabay/ivabalk | Mlađa žena iz Ljubljane u životnoj opasnosti
N.N.

LJUBLJANA - Mlađa pacijentkinja, koja je vakcinisana protiv kovida, hospitalizovana je na Neurološkoj klinicci UKC-a u Ljubljani i njeno zdravstveni stanje je veoma loše, javljaju slovenački mediji.

Budući da je prethodno bila vakcinisana jednokratnom vektorskom vakcinom, slučaj je prijavljen vlastima kao moguća nuspojava nakon vakcinacije, navodi portal "24 ur".

U UKC-u kažu da postoji osnovana sumnja da postoji uzročna veza između vakcine i komplikacije.

Dvadesetogodišnja pacijentkinja je primljena juče rano ujutro i odmah po prijemu osoblje je ustanovilo da je njeno stanje opasno po život. Započeto je hitno liječenje, ali bez pomaka nabolje. Trenutno je na odjeljenju intenzivne njege.

Slovenačka televizija je javila da je riječ o mladoj Slovenki koja se nalazi na samrti od posljedica moždanog udara, a prije manje od dvije sedmice primila je vakcinu "Džonson i Džonson".

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je da će nadležni, ako smatraju da bi moglo biti bilo čega u vezi s vakcinom, aktivirati mjerodavnu komisiju u resornom ministarstvu koja će pregledati svu potrebnu dokumentaciju kako bi istražio ovaj slučaj.

Voditelj grupe za vakcinaciju Bojana Beović rekla je da će se sumnja morati pažljivo provjeriti, pregledati dokumentacija, pa tek tada dati mišljenje.

Rekla je da se tim za vakcinaciju još nije sastao, što je trebalo danas da učine, ali da je njen stav da bi bilo dobro prvo povući "Džonsonovu" vakcinu, analizirati situaciju i možda nastaviti vakcinaciju u određenim grupama.

Prema podacima Neurološke klinike UKC-a Ljubljana, ovo je još jedna ozbiljna komplikacija vezana uz primjenu vakcine protiv kovida 19. Obje su se dogodile kod žena mlađih od 50 godina vakcinisanih vektorskom vakcinom. Kod prve pacijentkinje liječenje komplikacije uspješno je završeno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije