Ex -Yu

Mogerini i Han: Računamo na posvećenost Zapadnog Balkana reformama na putu ka EU

Mogerini i Han: Računamo na posvećenost Zapadnog Balkana reformama na putu ka EU
Foto: Ilustracija | Mogerini i Han: Računamo na posvećenost Zapadnog Balkana reformama na putu ka EU

BEOGRAD - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručili su da računaju na posvećenost Zapadnog Balkana nužnim reformama na putu ka EU, ali i da region može da računa na njihovu podršku.

Mogerini i Han su to naveli u pismu od 30. avgusta kojim su odgovorili na zajedničko pismo koje su im ministri Jugoistočne Evrope, zajedno s ministrima Slovenije i Hrvatske, uputili 5. juna na osnovu zaključaka sa sastanka procesa Brdo-Brioni, održanog 3. juna u Sloveniji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministri su u zajedničkom pismu dali ocjene trenutne situacije u pogledu proširenja EU, posebno u odnosu na region Jugoistočne Evrope, i iznijeli konkretne preporuke o nastavku evropske integracije regiona.

U svom odgovoru od 30. avgusta, Mogerini i Han su istakli da se u potpunosti slažu s njihovom ocjenom da proces proširenja EU nije samo usmeren ka uključivanju partnera iz Jugoistočne Evrope u EU, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

Zvaničnici EU u pismu podsjećaju da su države članice nedvosmisleno ponovo potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na Evropskom savjetu održanom 9. marta i da je nedavno veoma uspješan Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu pokazao šta može da se postigne na bazi čvrste i jasne evropske perspektive.

 

"U ovom kontekstu, cijenimo vrijednost dopunskog doprinosa regionalnih procesa, poput procesa Brdo-Brioni. Naročito je važno to što su svi učesnici ponovo potvrdili svoje opredjeljenje da ne blokiraju jedni druge na putu ka EU", istakli su Mogerini i Han.

Oni u pismu navode i da je Evropska komisija obijezbedila značajan prilog konkretnim aktivnostima usaglašenim na Samitu u Trstu, a naročito u pogledu sedam Projekata konektivnosti, Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF) i Regionalnog ekonomskog akcionog plana.

"U kontekstu kreiranja dinamičnijeg investicionog ambijenta na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija je najavila dodatno finansiranje radi unaprijeđenja preduzetničkog kapaciteta i novih mogućnosti finansiranja kompanija u regionu", stoji u pismu Mogerinijeve i Hana.

Oni su ministrima poručili da dijele njihovo viđenje da čvrsto poštovanje vladavine prava ostaje od suštinske važnosti, zajedno sa ljudskim pravima, ekonomskim upravljanjem i administrativnom reformom.

"Važno je nastaviti jačanje naše usmjerenosti na ove fundamente, u cilju jačanja napretka na putu pridruživanja. Računamo na vašu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi, te možete računati na našu kontinuiranu podršku", zaključuje se u pismu Mogerinijeve i Hana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije