Ex -Yu

Mogerinijeva ipak nije napustila sastanak sa Haradinajem

Mogerinijeva ipak nije napustila sastanak sa Haradinajem
Foto: Ilustracija | Mogerinijeva ipak nije napustila sastanak sa Haradinajem

BRISEL - Iz Brisela demantuju pisanje medija da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini napustila sastanak Savjeta za pridruživanje i stabilizaciju EU i Kosova zbog insistiranja premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u dijalogu, koji pod okriljem EU vode Beograd i Prištine.

"Sastanak Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoki predstavnik je sve vrijeme bila tamo", saopštila je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič. 

Kocijančičeva je dodala da EU blisko sarađuje sa SAD na zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa. 

EU je iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Mogerinijeva i Haradinaj predstave zaključke Savjeta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, a zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazan zbog "agende" zvaničnika, prenosi "RTS". 

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka. 

Navedeno je da je kosovski premijer, između ostalog, insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU. 

Izvor Radija "Slobodna Evropa" naveo je da je Mogerinijeva "shvatila to lično i napustila sastanak i više se nije vratila". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije