Ex -Yu

DNK tragovi u slučaju ubistva Jovanovića opet na provjeri?

DNK tragovi u slučaju ubistva Jovanovića opet na provjeri?
Foto: Arhiva | Moguća nova provjera svih DNK tragova u vezi ubistva Jovanovića

PODGORICA - Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare očekuje od tužilaštva da im konkretno saopšti da li se DNK tragovi, stvari i predmeti u vezi sa ubistvom glavnog urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića od kada su izuzeti do danas čuvaju na zakonom propisan način i na mjestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora.

Komisija je slala i urgencije tužilaštvu, a očekuju i odgovore na zahtjev da se ponovo provjere svi nađeni DNK tragovi i da se ponovo utvrdi da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mjesta događaja. Navodi se da treba posebno provjeriti oružje, municiju i vozilo iz koga je pucano na Jovanovića.

Portal RTCG imao je uvid u dopunu izvještaja o radu policije i tužilaštva u predmetu ubistva Duška Jovanovića.

Prijedlog o dopuni predao je član komisije, advokat Nebojša Asanović, i ta njegova inicijativa je prihvaćena i komisija sada očekuje odgovore od tužilaštva. 

Inicijativa je veoma važna, obrazložio je advokat, jer su neka ubistva na osnovu DNK tragova u SAD riješavana i četiri decenije nakon što su počinjena.

Jovanović je ubijen ispred redakcije "Dana" u Podgorici 2004. godine, a do danas je identifikovano samo jedno lice, kasnije osuđeno za saizvršilaštvo.

Nalogodavci, organizatori, ali i direktni počinioci ostaju nepoznati, međutim, puška iz koje je pucano, vozilo koje su koristili napadači, ali i drugi predmeti, trebalo bi da su i dalje dostupni istražnim organima.  Prema prijedlogu, imajući u vidu kako je tekla istraga policije, tužilaštva, u početnoj fazi postupka i sudije za istragu o atentatu na Jovanovića, treba ispitati određene sumnje, prenosi RTCG.

"S obzirom i na javna pogovaranja i sumnje šire javnosti, i čak i stručnog dijela javnosti i stručnjaka raznih profila, treba da se takve sumnje otklone ili možda i potvrde, a što se posebno odnosi na DNK tragove izuzete sa predmeta i mjesta događaja, a sve vezano za predmet ubistva Jovanovića", navodi se u dopunskom prijedlogu.

Asanović je predložio komisiji da od tužilaštva traži da se provjeri da li su se DNK tragovi i stvari i predmeti u vezi sa ubistvom Jovanovića od dana kad su izuzeti i dalje do danas čuvali i da li se čuvaju na zakonom propisanom načinu i mjestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora.

"Da se na stručan način i od priznatih stručnjaka ili stručnih organizacija, na stručan i zakonom propisani način ponovo provjere svi nađeni DNK tragovi na svim predmetima i mjestima i da se ponovo utvrde da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mjesta događaja, stvarno pripadaju i tu mislim na ime i prezime i sve druge podatke za svako lice na koga se odnosi svaki takav DNK trag", navodi, između ostalog, Asanović u prijedlogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije