Ex -Yu

Moskva o situaciji na sjeveru Kosova: Zatezanje omče i potiskivanje Srba

Moskva o situaciji na sjeveru Kosova: Zatezanje omče i potiskivanje Srba
Foto: Ilustracija | Moskva o situaciji na sjeveru Kosova: Zatezanje omče i potiskivanje Srba

MOSKVA - Na sjeveru Kosova naseljenom Srbima primjećuje se porast napetosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Albanske kosovske vlasti preuzimaju vlast na administrativnoj granici, motivišući to potrebom da se prekine uvoz nelegalnih, kako oni smatraju, isporuka robe iz Srbije uprkos stoprocentnim carinama koje je Priština uvela u novembru prošle godine.

Pogoršava se situacija sa dostupnošću nekih životnih namirnica, prije svega pojedinih prehrambenih proizvoda, dodala je Zaharova.

Priština je objavila potjernicu za nizom važnih ličnosti srpske zajednice. Koncentrišu se prištinske snage 7. marta ove godine prištinska skupština donijela je ultimativnu platformu koja jednostavno obesmišljava dijalog Beograda i Prištine, kao i nedavni pokušaji da se uspostavi kontrola nad srpskim dijelom kombinata 'Trepča' i, zapravo, ostavi bez posla nekoliko hiljada radnika. Ove mjere kosovskih vlasti predstavljaju zatezanje omče i metodično potiskivanje Srba iz pokrajine kako bi stvorili za njih nemogući uslovi, kao i zastrašivanje u duhu etničkog čišćenja, naglasila je ona.

"Gdje su sve evropske strukture za zaštitu prava? Gde su ljudi koji se bave pitanjima ljudskih prava i koji se razumiju u problem ovog regiona?", upitala je Zaharova.

Ona je dodala da su međunarodne snage za Kosovo obavezne da ispunjavaju mandat koji im je povjerio Savjet bezbjednosti UN i ne dozvole nasilje nad kosovskim Srbima.

Sadašnja kriza na sjeveru Kosova predstavlja posljedicu višegodišnje popuštanja Prištini od strane spoljnih pokrovitelja — Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su obavezne da utiču na ponašanje ekstremista, ukazala je ona.

"Ovo objašnjava trenutne preterane apetite kosovskih Albanaca, njihovu nepomirljivu politiku u dijalogu sa Beogradom. Vašington i Brisel su dužni da ograniče ekstremiste iz Prištine koji su vaspitani pod pokroviteljstvom Zapada", istakla je ona.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije