Ex -Yu

Mošti Arsenija Sremca ispraćene iz Sabornog hrama u Podgorici

Mošti Arsenija Sremca ispraćene iz Sabornog hrama u Podgorici
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska | Mošti Arsenija Sremca ispraćene iz Sabornog hrama u Podgorici
Srna

PODGORICA - Mošti Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save, večeras su u pratnji Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sveštenstva, monaštva i vjernika svečano ispraćene iz Sabornog hrama Hristovog Vaksrsenja u Podgorici za manastir Ždrebaonik.

Ispraćaju je prethodila večernja služba koju je služilo sveštenstvo podgoričkog hrama uz molitveno učešće mitropolita Amfilohija.

Čudotvorne mošti Svetog Arsenija Sremca stigle su u Saborni hram Vaskrsenja juče u navečerje praznika ikone Presvete Bogorodice Pećke Krasnice, koju je Sveti Sava dobio kada je postao arhiepiskop srpskih i pomorskih zemalja, a koja se čuva u Pećkoj patrijaršiji, koju je osnovao Sveti Arsenije Sremac.

Mošti su u hram stigle iz Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Ublima u Kučima, prvi put poslije 164 godine.

Otac Branko Vujačić u ime sveštenstva Sabornog hrama Vaskrsenja zahvalio je sestrinstvu manastira Ždrebaonik za blagoslov da svete mošti drugog srpskog arhiepiskopa budu u ovom hramu.

"Veliki je to dar za nas na hramu, za vjerni narod, za ovaj grad. Ali, blagoslov i za čitavu Crnu Goru je da mošti nasljednika Svetoga Save borave među nama. Neka je slava i hvala Bogu i molitvama Svetog Arsenija da Bog pogleda na nas, na ovaj hram i na ovaj grad, koji se raduje uvijek ovako blagoslovenim danima i blagoslovima svetih Božijih ugodnika. Neka nam je nazdravlje, na radost i spasenje molitva ova i blagoslov Svetoga Arsenija", istakao je protojerej Vujačić.

U pratnji mitropolita Amfilohija mošti Arsenija Sremca stigle su u manastir Žrebaonik oko 20.00 časova, a dočekao ih je veliki broj vjernog naroda sa monahinjama tog manastira.

Od Podgorice do Danilovgrada i manastira Ždrebaonik ćivot sa moštima Arsenija Sremca pratila je velika kolona automobila, u skladu sa pravilima koja su propisana u vremenu korone. Sve je prošlo bez incidenata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije