Ex -Yu

Mošti Arsenija Sremca ispraćene iz Sabornog hrama u Podgorici

Mošti Arsenija Sremca ispraćene iz Sabornog hrama u Podgorici
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska | Mošti Arsenija Sremca ispraćene iz Sabornog hrama u Podgorici

PODGORICA - Mošti Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save, večeras su u pratnji Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sveštenstva, monaštva i vjernika svečano ispraćene iz Sabornog hrama Hristovog Vaksrsenja u Podgorici za manastir Ždrebaonik.

Ispraćaju je prethodila večernja služba koju je služilo sveštenstvo podgoričkog hrama uz molitveno učešće mitropolita Amfilohija.

Čudotvorne mošti Svetog Arsenija Sremca stigle su u Saborni hram Vaskrsenja juče u navečerje praznika ikone Presvete Bogorodice Pećke Krasnice, koju je Sveti Sava dobio kada je postao arhiepiskop srpskih i pomorskih zemalja, a koja se čuva u Pećkoj patrijaršiji, koju je osnovao Sveti Arsenije Sremac.

Mošti su u hram stigle iz Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Ublima u Kučima, prvi put poslije 164 godine.

Otac Branko Vujačić u ime sveštenstva Sabornog hrama Vaskrsenja zahvalio je sestrinstvu manastira Ždrebaonik za blagoslov da svete mošti drugog srpskog arhiepiskopa budu u ovom hramu.

"Veliki je to dar za nas na hramu, za vjerni narod, za ovaj grad. Ali, blagoslov i za čitavu Crnu Goru je da mošti nasljednika Svetoga Save borave među nama. Neka je slava i hvala Bogu i molitvama Svetog Arsenija da Bog pogleda na nas, na ovaj hram i na ovaj grad, koji se raduje uvijek ovako blagoslovenim danima i blagoslovima svetih Božijih ugodnika. Neka nam je nazdravlje, na radost i spasenje molitva ova i blagoslov Svetoga Arsenija", istakao je protojerej Vujačić.

U pratnji mitropolita Amfilohija mošti Arsenija Sremca stigle su u manastir Žrebaonik oko 20.00 časova, a dočekao ih je veliki broj vjernog naroda sa monahinjama tog manastira.

Od Podgorice do Danilovgrada i manastira Ždrebaonik ćivot sa moštima Arsenija Sremca pratila je velika kolona automobila, u skladu sa pravilima koja su propisana u vremenu korone. Sve je prošlo bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije