Ex -Yu

Muškarca ugrizao poskok dok se penjao na stijenu

Muškarca ugrizao poskok dok se penjao na stijenu
Foto: Ilustracija | Muškarca ugrizao poskok dok se penjao na stijenu

U nedjelju je na Kalniku poskok ugrizao za prst muškarca koji se penjao na stijenu.

"Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu", kazao je za "ePodravinu" H.K., čijeg je prijatelja ugrizao poskok, prenosi "24sata.hr".

Biolog Goran Šafarek navodi da se zmije bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisari i ptice.

"Zmije ne napadaju, već se brane. Kao i svaka životinja. Zmije na Kalniku nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti. Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene", rekao je Šafarek za "ePodravinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije