Ex -Yu

Mustafa pokreće inicijativu za smjenu Kurtija

Mustafa pokreće inicijativu za smjenu Kurtija
Foto: Tanjug/AP | Mustafa pokreće inicijativu za smjenu Kurtija

PRIŠTINA - Demokratski savez Kosova (DSK), koalicioni partner u privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova pokreće inicijativu za smjenu predsjednika Vlade Aljbina Kurtija, izjavio je predsjednik DSK Isa Mustafa.

Odluka o pokretanju inicijative donesena je zbog smjene člana DSK Agima Velijua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova u privremenoj Vladi Kosova koju je donio Kurti.

"Imali smo sastanak Predsjedništva DSK, bavili smo se trenutnom situacijom, uzrokovanom rizikom prekida odnosa sa SAD kao rezultat neosnovanih carinskih stopa na robu iz Srbije i BiH i stalne potražnje za robom iz tih zemalja, te smenom Velijua sa mjesta ministra unutrašnjih poslova", rekao je Mustafa.

On je naveo da se 12. marta sastao sa predsjednikom parlamenta samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani i Kurtijem i da su na tom sastanku jasno zamolili Kurtija da odmah ukine odluku o carinskim stopama.

"Upozorili smo da se mora ukinuti carinska stopa jer je to stav Sjedinjenih Država koje ne smijemo izgubiti kao prijatelja, ali, nažalost, nismo dobili pozitivan Kurtijev odgovor", naveo je Mustafa.

On je dodao da je zbog pogoršanja odnosa sa SAD morao da pokrene inicijativu za Kurtijevu smjenu jer "Vlada koja narušava odnose sa SAD ne može opstati".

Mustafa je rekao da "Vlada i sve institucije moraju preuzeti sve potrebne mjere na suzbijanju virusa korona jer su sve zemlje u regionu preduzele akcije i hitne vanredne mjere, a takve mjere bi morala preduzeti i Vlada Kosova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije