Ex -Yu

NATO: Srbija treba sama da odluči da li želi u NATO

NATO: Srbija treba sama da odluči da li želi u NATO
Foto: N.N. | NATO: Srbija treba sama da odluči da li želi u NATO

BEOGRAD - Na Srbiji je da sama odluči da li želi da sarađuje sa NATO, zaključak je današnje konferencije ''''NATO i EU u novom strateškom okruženju'''' održane u okviru Pete beogradske NATO nedelje, uz poruku da se srpskom narodu u tom smislu ne nameće nikakv izbor.

Nekadašnji načelnik Vojnog Komiteta NATO Ðampaolo Di Paola ukazao je da u Srbiji treba podsticati debate o tome gdje država želi da ide gdje bi se građani, kako je naveo, bolje osjećali.

''''Dolazeći sa aerodroma na ovaj skup razgovarao sam sa taksistom i pitao ga šta misli o EU, NATO, Rusiji… Rekao mi je baš me briga za to, želim da imam dobar posao i pristojan život. Ali, treba pokrenuti debate o tome pod kojim uslovima srpski taksista to može da ostvari'''', poručio je Di Paola.

Govoreći o novom strateškom okruženju, on je rekao da u svim članicama EU postoji sve veće zanimanje za bezbjednost u regionu i svijetu, naglasivši da se NATO i EU suočavaju sa tzv.sajber ratovanjem kao novim bezbjednosnim izazovom.

NATO je, kako je naveo, prepoznao internet kao novi prostor ''''mekog ratovanja'''' i kao jednu od najvećih prijetnji današnjice.

''Amerikanci to zovu ''''hibridnim ratovanjem''''. Znamo šta je Rusija radila proteklih godina, kao i da danas ne bi poslala 4000 tenkova u Litvaniju nego bi zloupotrijebila internet vještačku inteligenciju. NATO mora da bude spreman da odgovori na takav vid ratovanja'''', rekao je DI Paola.

Pomoćnik Generalnog sekretara za javnu diplomatiju NATO Tacan Ildem rekao je da su sajber napadi sve češći I sofisticiraniji I da to zahtjeva da alijansa osnaži odbrambene kapacitete.

Dodao je da su ti napadi često povezani sa propagandom I lažnim vijestima I da '' 'hibridnom ratovanju' NATO treba da pruži otpor.

Glavni cilj napada je da se stvori sumnja u vrijjednosti naših organizacija I da se naša društva podjele. Tu se ne koriste vojna sredstva, već se u sajber prostoru djeluje na svaku državu pojedinačno'', naveo je Ildem koji smatra da na hibridno ratovanje vlade ne mogu same da odgovore i da im je potrebna podrška nevladinih organizacija i industrijskog sektora.

General pukovnik Armije SAD za Evropu Bendžamin Hodžis izrazio je zabrinutost što Rusija, kako je rekao, koristi sajber prostor za podrivanje povjerenja u vlade zapadnih zemalja.

''Godinama su na naše saveznike vršili ekonomski pritisak, sad koriste sajber napade. U Estoniji, na primjer, kažu da kad se približite granici sa Rusijom obavezno isključite mobilne telephone inače ćete upasti u ruške mreže i izbrisaće vam se svi podaci'', rekao je general.

On je naveo da članice NATO treba da se intergrišu kao borbene grupe , kao I da sve vojne vježbe alijanse imaju, kako kaže, i dimenziju sajber ratovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije