Ex -Yu

NATO avioni nadlijetali Sjevernu Makedoniju

NATO avioni nadlijetali Sjevernu Makedoniju
Foto: Screenshot | NATO avioni nadlijetali Sjevernu Makedoniju
N.N.

Dva američaka i četiri grčka vojna aviona preletjela su Sjevernu Makedoniju kao gest doborodošlice ovoj zemlji u NATO.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska je u izjavi medijima ispred Vlade u Skoplju istakla da je na makedonskom nebu potvrđena teza "I mi smo NATO!", a snimak preleta je objavila na Facebooku.

"Današnja koordinisana akcija naše armije sa NATO komandama i vazduhoplovnim snagama SAD pokazuje da integracija nije samo politička, nego je realna, vojna i odbrambena. Želim da se zahvalim SAD na ovoj akciji kojom su nam na djelu i vidljivim gestom poželjeli dobrodošlicu u Alijansu", rekla je Šekerinska.

U zajedničkoj akciji su učestovala dva američka bombardera B1 koja su doletjela iz Sjeverne Dakote i četitri grčka F16, koji su ih sačekali na bugarskoj granici, te su u zajedničkoj formaciji Povardarjem doletjeli do Skoplja na visini od 1.500 metara.

"Avioni su poletjeli iz Sjeverne Dakote i poslije dugog leta ušli su preko bugarske granice, gdje su ih sačekala četiri aviona F16 grčkog vazduhoplovstva i zajedno su u formaciji, preko Štipa, Velsa, aerodroma Petrovec, preletjeli preko grada Skoplja", rekao je pukovnik Valentin Ivanovski.

On je istakao da je ovu složenu vazduhoplovnu operaciju snaga NATO alijanse organizovala komanda za Evropu u koju je bio uključen i novi makedosnki operativni centar.

Ambasadorka SAD u Skoplju Kejt Barns je rekla da SAD pokazuju da su tu i da podržavaju NATO i novog saveznika u toj alijansi.

"Ovaj prelet je simbol produbljivanja našeg prijateljstva. Iako je prethodnih nedjelja najveći fokus bio na zajedničkoj borbi protov Kovida-19, ne treba da dozvolimo da to zamagli istirijsko dostignuće ove zemlje - ulazak u NATO i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU", rekla je Barns.

Sjeverna Makdonija je punopravna članica NATO postala 27. marta ove godine, ali zbog epidemije korona virusa nisu mogle da se održe panirane svečanosti povodom prijema.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije