Ex -Yu

Pratite nas na Google news

NATO pozvao Sjevernu Makedoniju: Pridružite nam se

NATO pozvao Sjevernu Makedoniju: Pridružite nam se
Foto: Tanjug/AP | NATO pozvao Sjevernu Makedoniju: Pridružite nam se
Agencije

SKOPLJE - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Sjevernu Makedoniju da se pridruži toj alijansi kao 30. članica, saopštila je Vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u pismu premijeru Sjeverne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje članice Sjevernoatlantskog dogovora obavijestile vladu SAD da su prihvatile i ratifikovale protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO, potpisan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu.

"U ime svih zemalja članica čast mi je da Vas obavestim i da vam uputim poziv da se pridružite Sjevernoatlantskom dogovru", piše u pismu generalnog sekretara NATO premijeru Sjeverne Makedonije.

U skladu sa članom 10 Sjevernoatlantskog dogovora, Sjeverna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD.

Parlament Sjeverne Makedonije je 11. februara jednoglasno ratifikovao Sjevernoatlantski sporazum i to "unaprijed", prije konačne formalne odluke NATO o tome, prije raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

"Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i da izrazim moje zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih zemalja članica NATO, zbog predstojećeg pristupanja Sjeverne Makedonije Alijansi", piše u pismu Stoltenberga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije