Ex -Yu

Na inauguraciji Zorana Milanovića više medija nego zvanica

Na inauguraciji Zorana Milanovića više medija nego zvanica
Foto: Tanjug/AP | Na inauguraciji Zorana Milanovića više medija nego zvanica

ZAGREB - Današnja inauguracija novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića biće ubjedljivo najskromnija u odnosu na sve prethodne, prvi put ona će biti održana na Pantovčaku i prisustvovaće joj značajno više akreditovnih predstavnika medija nego zvanica.

O inauguraciji će izvještavati čak 66 akreditovanih medija, a zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, rasvjetljivačima biće ih oko 250, čime višestruko nadmašuju broj od četrdesetak zvanica.

Kabinet odlazeće predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predvidio je u svom budžetu 650.000 kuna za inauguraciju novog predsjednika, ali će s obzirom na to da se ova današnja odvija na Pantovčaku sa mnogo manje zvanica koštati neuporedivo manje.

Cijelu ceremoniju inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića formalno organizuje Kabinet odlazeće predsjednice, jer se koriste sredstva iz budžeta njenog kabineta.

Tako Milanovićeva inauguracija donosi Hrvatskoj odjednom dvije značajne promjene u protokolarnoj praksi - održava se u manjem prostoru i s manje zahtjevnim programom, a sredstva su unaprijed predviđena, piše hrvatski portal Index.

Prema procjeni člana Milanovićeog tima Orsata Miljenića, današnja inauguracija će koštati negdje isod 100.000 kuna.

"Neće biti posebnih troškova, osim nešto oko ozvučenja, što nemamo u državnoj upravi. Uglavnom, možemo računati da će troškovi iznositi maksimalno jednu šestinu od predviđenog proračuna", procijenio je Orsat Miljenić za Index.

Na inauguraciji se, saznaje portal, očekuje dolazak dvadesetak zvanica među kojima su premijer i neki ministri te bivši predsjednici, a jedino se, prema posljednjim informacijama, izvinio ministar Zdravko Marić.

Pored tih uzvanika, ceremoniju će na Pantovčaku popratiti članovi Izbornog štaba i porodice Zorana Milanovića.

Inače, inauguracija Kolinde Grabar Kitarović koštala je 598.000 kuna. Odvijala se na Markovom trgu sa 600 zvanica među kojima su, piše Index, bili fašisti, lopovi i ubice, a troškovnik je uključivao brojne stavke - trošak dostave hrane i pića, audio-oprema, scenografija, odsjedanje u "Westinu", zastavice i trakice, vizuelni identitet, najam opreme, pozornica, najam stolica i autobusa.

Inauguracija predsjednika Ive Josipovića, trećeg hrvatskog predsjednika u mandatu od 2010. do 2015. godine, odvijala se takođe na Markovom trgu, gdje je položio zakletvu, a primopredaja Kabineta na Pantovčaku. Trošak inauguracije je iznosio 606.000 kuna i takođe je plaćen iz budžeta.

Da je Grabar Kitarovićeva pobijedila, Index piše da bi svih planiranih 650.000 kuna bilo potrošeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije