Ex -Yu

Na pet lokacija 110 tona opasnih hemikalija

Na pet lokacija 110 tona opasnih hemikalija
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine, arhiva | Na pet lokacija 110 tona opasnih hemikalija

PODGORICA - Na pet lokacija u Crnoj Gori blizu fabrika koje datiraju iz vremena SFRJ, ima ukupno 110 tona zastarjelih hemikalija koje predstavljaju rizik od zagađenja i potrebno ih je zbrinuti na adekvatan način, pokazuju podaci crnogorske Uprave za inspekcijske poslove.

Ovo piše u izvještaju o radu Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera od januara do oktobra ove godine.

U dokumentu su dati predlozi prioriteta za narednu godinu, a koji se odnose na ovaj resor.

Navode da je loše stanje u fabrikama koje su prošle kroz brojne vlasničke transformacije i poslovne krize, te da su u njima pohranjene zastarjele hemikalije kojima je istekao rok trajanja ili se iz drugih razloga više ne mogu koristiti.

“Ovakva situacija tokom dugog niza godina, između ostalog, uzrokovala je i neadekvatno staranje o hemikalijama u krugu fabrike što predstavlja rizik od zagađenja”, pojašnjeno je u dokumentu. 

Ocijenjeno je da treba jačati administrativne kapactete u narednom periodu.

“U poslednjih godinu dana kapaciteti Direkcije za klimatske promjene su značajno oslabljeni. Činjenica je, da je zbog raznolikosti poslova koji vezani za oblast klimatskih promjena, značaj ove oblasti na nivou Evropske unije u smislu veoma ambiciozne klimatske politike neophodno jačanje kapaciteta u odnosu na već postojeći broj angažovanih službenika u ministarstvu, kako bi se omogućilo kreiranje i sprovođenje klimatskih politika i izvršavanje zakona”, pojašnjeno je u dokumentu.

U dijelu koji se odnosi na kvalitet vazduha, piše da se izazovi uglavnom odnose na činjenicu da se za ključne poteze (usvajanje strategije, izmjene zakona) mora sačekati usvajanje dokumenta koji nijesu u nadležnosti tog resora.

“Sprovođenje navedenih međunarodnih projekata i učešće u radu radnih tijela međunarodnih sporazuma znatno je otežano zbog nemogućnosti prisustvovanja sastancima. Izrada specifičnih dokumenata (analiza, studija i sl.) otežana je internim administrativnim procedurama kojima se zahtijeva da se stalno angažuju različiti lokalni eksperti iako je njihov broj u Crnoj Gori vrlo ograničen”, navodi se u izvještaju.

Ocijenjeno je da poseban izazov predstavlja izgradnja kapaciteta Agencije za zaštitu životne sredine za samostalnu izradu inventara emisija zagađujućih materija i projekcija ovih emisija u budućem periodu.

Izazovi im je, kako navode da budu transparentni po pitanju informacija vezanih za mjere koje su usmjerene na poboljšanje kvaliteta vazduha.

“Sa početkom sezone grijanja očekuje nas povećano interesovanje medija/javnosti vezano za konkretne mjere usmjerene na poboljšanje kvaliteta vazduha. Neophodno je imati u vidu paket energetske podrške EU vrijedan 30 miliona eura koji je Crna Gora dobila u martu ove godine, a koji je namjenjen promovisanju korišćenja obnovljivih izvora energije, povećanju energetske efikasnosti i usvajanju strateške vizije budućnosti zemlje u smislu energije i klime. U tom smislu, izazov predstavlja transparentnost informacija o distribuiranju ovih sredstava, namjeravanim i postignutim Efektima”, piše, između ostalog, u izvještaju koji prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije