Ex -Yu

Na pravoslavnoj liturgiji prvi put i vukovarski gradonačelnik

Na pravoslavnoj liturgiji prvi put i vukovarski gradonačelnik
Foto: vecernji,.hr | Na pravoslavnoj liturgiji prvi put i vukovarski gradonačelnik

VINKOVCI/VUKOVAR - Pravoslavni vjernici tradicionalno su jutros u crkvama u Vukovarsko-sremskoj županiji prisustvovali svetim uskršnjim liturgijama, a u svim hramovima čitana je uskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja, prenosi Hina.

Navodi se da je u vinkovačkom pravoslavnom hramu Silaska Svetog duha liturgiju predvodio protojerej stavrofor Predrag Azap, paroh vinkovački, koji je čestitao vjernicima najveći hrišćanskipraznik tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese, vaistinu voskrese”. Pravoslavnim vjernicima u Vukovarsko-sremskoj županiji uskršnju čestitku uputio je i župan Božo Galić.

“Neka vam svijetlost Hristovog uskrsnuća ojača nadu i vjeru u čovjeka, šireći duh mira, ljubavi i tolerancije”, navodi se u čestitki župana Galića.

“Večernji list” prenosi da je među građanima koji su došli na molitvu u pravoslavnu crkvu Svetoga Nikolaja u Vukovaru, povodom pravoslavnog Uskrsa, danas bio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Navodi se da je s njim u crkvi bio i predsjednik vukovarskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Damir Barna, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, kao i član Gradskog vijeća Vukovara iz redova HDZ-a i hrvatski vetaran srpske nacionalnosti Savo Manojlović.

“Želim prije svega svojim sugrađanima pravoslavne vjere da čestitam Uskrs. Drago mi je da sam zbog toga u pravoslavnoj crkvi. Ovo je po meni jedan ljudski gest kao gradonačelnika ,kao i iskorak u smjeru koji je preko potreban”, rekao je Penava.

On je dodao da je, koliko on zna, ovo po prvi put da je jedan gradonačelnik Vukovara poslije rata 90-ih godina prošlog vijeka bio u pravoslavnoj crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije