Ex -Yu

Na proljeće usmena rasprava o žalbama na Mladićevu presudu

Na proljeće usmena rasprava o žalbama na Mladićevu presudu
Foto: Tanjug/AP - Arhiva | Na proljeće usmena rasprava o žalbama na Mladićevu presudu

HAG - Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića biće održana najranije idućeg proljeća, rečeno je u Hagu na statusnoj konferenciji Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Tokom rasprave o stanju u postupku, predsjedavajući sudija Priska Matimba Nijambe rekla je da će odbrana i optužba o terminu održavanja usmene rasprave biti obaviještene na vrijeme.

Sudija Nijambe istakla je da strane u postupku dodatne informacije mogu očekivati prije sljedeće statusne konferencije, zakazane za 30. januar 2020. godine, prenijeli su beogradski mediji.

Mladićev branilac Branko Lukić zamolio je Apelaciono vijeće da, zbog drugih obaveza zastupnika odbrane, termin usmene rasprave zakaže bar "tri-četiri mjeseca unaprijed, ako je moguće".

O zdravstvenom stanju generala Mladića, branilac Lukić je prvi put govorio u dijelu rasprave zatvorenom za javnost.

U sljedećoj fazi postupka, branioci i tužioci će svoje žalbe usmeno obrazložiti pred Apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Osim predsjedavajuće Nijambe iz Zambije, u tom vijeću su i sudije Aminata Engum iz Gambije, Geberdao Kam iz Burkine Faso, Sejmor Penton sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande.

Generala Ratka Mladića (76) Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor za zločine u BiH u ratu 90-ih godina prošlog vijeka. Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo.

Poslije ulaganja žalbi i razmjene pisanih argumenata odbrana generala Mladića i haško tužilaštvo trebalo bi da žalbe usmeno obrazlože pred sudijama.

General Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije