Ex -Yu

Na ulicama Podgorice 100.000 vjernika

Na ulicama Podgorice 100.000 vjernika
Foto: Srna | Na ulicama Podgorice 100.000 vjernika

PODGORICA - U Svetosimeonskoj litiji koja je danas prošla Podgoricom, prema nekim procjenama, bilo je oko 100.000 vjernika.

Litija je uslijedila poslije Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, a predvodio je mitropolit kijevski Onufrije sa arhijerejima Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Vjernici su se u litiji kretali do Nemanjinog grada, gdje je rođen preodobni Simeon Mirotočivi. Tu je blagoslovljen slavski kolač.

Okupljenima su se obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je podsjetio da je rodonačelnik loze Nemanjića ponikao na ovom mjestu, dok je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije ukazao da srpski narod nije skorojevićki, da je navikao na umiranje i da vjeruje u vaskrsenje.

"Ovo danas, ovo jedinstvo nas svih dokaz je vaskrsenja i ovoga naroda", rekao je Atanasije.

On je podsjetio da je Božija pravda nepobjediva i da će na kraju pobijediti.

"Izdržaćemo. Krst nositi nama je suđeno", naglasio je umirovljeni episkop Atanasije.

Nakon što se litija vratila se pred saborni hram, održana je praznična duhovna akademija.

Svetosimeonovsku besjedu govorio je protojerej-stavrofor Darko Đogo koji je napomenuo da su napadi i progoni Crkve počeli u Ukrajini 1992, a da su 2020. prenijeli u Crnu Goru, te je ova borba za svetinje zapravo počela već tada, a možda i prije osam vijekova.

Đogo je poručio da je ono što se danas dešava u Crnoj Gori obnova zavjeta koji nije samo svetosavski, već i svetovladimirski, svepravoslavni i da je ova sreća, susret u krsnim hodovima, susret vaseljenskih razmjera.

"Danas se u Kijevu i u Podgorici rađa ili, bolje rečeno, obnavlja vaseljenskost, koja nije nikakav administrativni već bogoslovski, ontološki pojam. U takvoj vaseljenskosti, jedina mjera jeste mjera Hristova, mjera ljubavi i služenja", istakao je Đogo.

U okviru akademije izveden je bogat kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije