Ex -Yu

"Nada da će tužba protiv NATO biti podignuta do kraja godine"

"Nada da će tužba protiv NATO biti podignuta do kraja godine"
Foto: Srna | "Nada da će tužba protiv NATO biti podignuta do kraja godine"

NIŠ - Niški advokat Srđan Aleksić, koji će predvoditi međunarodni tim za pisanje tužbe protiv 19 zemalja članica NATO koje su 1999. godine bombardovale Srbiju, izjavio je da se nada da će tužba biti podnesena do kraja godine.

On kaže da će tužba na kojoj se radi posljednjih godinu dana biti potkrijepljena istraživanjima stručnjaka iz različitih oblasti - medicine, prava, fizike i hemije. 

Aleksić je istakao da se najveći broj oboljelih od kancera nalazi na jugu Srbije zbog čega je i prvi pripremni sastanak za pripremu tužbe protiv 19 zemalja članica NATO koje su 1999. godine bombardovale Srbiju održan u Nišu, dodavši da će ovakvi skupovi biti održani u Vranju i Leskovcu. 

On je ocijenio da je tužba osnovana i da se uzročno-posljedičnim vezama između bombardovanja i obolijevanja od kancera i drugih bolesti bave i komisije u drugim zemljama. 

Aleksić je kao primjer naveo Istražnu komisiju italijanskog parlamenta koja je, nakon dužih istraživanja, prije dva dana zaključila da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolijevanja italijanskih vojnika, koji su na Kosovu i Metohoji proveli tri mjeseca. 

"To nije jedini slučaj, jer je i egleski vojnik dobio presudu, a sudski sporovi u vezi sa uticajem osiromašenog uranijuma na vojnike koji su boravili na Kosovu i Metohiji vode se i u Nemačkoj i Holandiji", rekao je Aleksić i dodao da će tužbe biti podnesene protiv svih 19 članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju Srbije i to pred njihovim sudovima. 

On je dodao da savjet za pripremu tužbe protiv NATO, čije će sjedište biti u Nišu, ne traži podršku vlasti. 

Aleksić je najavio održavanje velikog skupa u Nišu krajem maja ili početkom juna na koji će biti pozvani eminentni stručnjaci koji se bave ovom tematikom.

"Nadam se da će tužba biti podnesena do kraja godine", rekao je Aleksić. 

Profesor krivičnog prava Sreto Nogo rekao je da je formirana nevladina organizacija "Osiromašeni uranijum", koja će pomoći oboljelima od kancera da bez naknade pokrenu tužbe protiv NATO. 

"Namera nam je i da svi oboleli od kancera zbog NATO bombardovanja budu adekvanto lečeni", naglasio je Nogo, koji je i predsjednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, te dodao da mnogi pravnici, ljekari i drugi intelektualci iz Amerike žele da se uključe u ekspertski tim, kao što je Srpska advokatska komora iz Čikaga koja se stavila na raspolaganje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije