Ex -Yu

Najlošiju vodu u Srbiji piju Vojvođani

Najlošiju vodu u Srbiji piju Vojvođani
Foto: N.N. | Najlošiju vodu u Srbiji piju Vojvođani

NOVI SAD - Voda koju piju stanovnici Vojvodine najlošija je u Srbiji, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Batut".

U istraživanju je navedeno da je od 42 kontrolisana uzorka, samo devet vodovoda u Vojvodini bilo ispravno, a u svim ostalim uzorcima zabilježena je fizičko-hemijska ili mikrobiološka neispravnost vode za piće, najviše u Banatu.

U Bačkoj po neispravnosti vode za piće prednjače Zapadnobački i Sjevernobački okrug, a najveći problem je u Zrenjaninu, čiji stanovnici već 16 godina, ne samo da ne smiju da piju vodu iz česmi, nego je ne smiju koristiti ni za kuvanje, zbog prevelike koncentracije otrovnog arsena.

U Somboru, centru Zapadnobačkog okruga, zabilježen je najveći procenat bakteriološko neispravne vode u Vojvodini, dok stanovnike naselja u vrbaskoj, kulskoj i odžačkoj opštini najviše muči višak arsena u vodovodima, zbog čega je voda iz slavina godinama zabranjena za piće.

Voda iz kikindskog vodovoda je već dugo lošeg kvaliteta, ali nikada nije zabranjivana za upotrebu i njena najveća mana je hemijska neispravnost.

"Kod vode za piće problem je i neprivlačni boja i miris, jer je žućkasta, neprijatnog mirisa, toplija je nego što bi trebala da bude. Ta voda ima povećanu koncentraciju amonijaka i prisustvo organskih materija zbog čega se hloriše", navedeno je u istraživanju i naglašeno da je u Kikindi jedino rješenje za dobijanje zdrave vode za piće izgradnja postrojenja za preradu.

Voda za piće ima loš kvalitet i u potiskoj opštini Ada, zbog povećane količine arsena, boje i oksidabilnosti, te je u maju prošle godine zabranjena za piće, a građanima je preporučeno da je koriste samo za higijensko-sanitarne potrebe.

Poslije tog upozorenja, lokalna vlast je u centru Ade i naselju Mol izgradila javne česme sa prečistačima voda, što je omogućilo njenu nesmetanu upotrebu i za piće.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Batut" je ovo istraživanje predočio javnosti krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije