Ex -Yu

Najmanje rođenih u Hrvatskoj otkad postoje statistike

Najmanje rođenih u Hrvatskoj otkad postoje statistike
Foto: Pixabay | Najmanje rođenih otkad postoje statistike: "Hrvatska među najgorima u svijetu"
N.N.

U prvih sedam mjeseci ove godine rođeno je nešto više od 20.000 djece, dok je lani rođeno oko 35.000. To je najmanji broj rođenih otkako se prate statistike.

I ovogodišnji jul sa samo 2.930 rođenih oborio je rekord po najmanjem broju rođenih u tom mjesecu u posljednjih 140 godina.

U školama je prije osam godina bilo 509.209 učenika. Ove školske godine u klupama sjedi njih 455.819, odnosno oko 53.000 manje.

"Hrvatska ima ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju i iseljavanje. Mi smo među najlošijima u Evropi i cijelom svijetu. To što mi bilježimo svake godine sve manji broj rođenih je samo jedna od stvari koja zabrinjava demografsku struku, a trebala bi zabrinjavati i javni sustav, političare i sve one koji se bave nekim razvojem u Hrvatskoj", kaže demograf Marin Strmota za RTL.

U sedam godina Hrvatska je izgubila dvjesta hiljada stanovnika. Država problem, ističe struka, olako shvata.

"Izbacimo jednu naknadu ili povećamo jednu obiteljsku naknadu ili ćemo dati par sto eura po djetetu, pa će to riješiti demografski problem koji se gomila desetljećima. Ne, naravno. Ono što desetljećima upozoravamo jest da Hrvatska treba cjelovitu populacijsku politiku", kazao je Strmota.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije