Ex -Yu

Najmasovnija litija u Herceg Novom

Najmasovnija litija u Herceg Novom
Foto: Srna | Najmasovnija litija u Herceg Novom

PODGORICA - Najmasovnije litije, kojima su predhodili molebani u crkvama i hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, večeras su održani u Herceg Novom, Budvi, Pljevljima, Plužinama i Žabljaku.

Prama procjenama Mitropolije, večeras je u litijama u gradovima širom Crne Gore bilo skoro 100.000 vjernika.

U većim gradovima, poput Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja i Berana, učesnicima se priključuju i veliki broj mještana naselja kroz koje litija prolazi.

Večerašnje sabranje u Herceg Novom najmasovnije je do sada, a hiljade građana pokazalo je šta misli o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa otimanje imovine SPC.

Na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da je veliki broj vjernika prvo prisustvovao molebanu, a potom je litija prošla ulicama Herceg Novog do trga i crkve na Belavisti.

Na Žabljaku je večeras održana prva litija, nakon što su vjernici u gradu pod Durmitorom predhodnih dana organizovali proteste u centru grada.

Veliki broj građana Budve je nakon molebana u Crkvi Presvete Bogorodice u Starom Gradu učestvovalo u litiji ulicama grada.

Posebno je naglašeno da litije posebno u velikim gradovima narastaju tokom šetnje , jer se učesnicima priključuju i veliki broj mještana naselja kroz koje litija prolazi, to se posebno odnosi na velike gradove kao što su Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Berane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije