Ex -Yu

Najmasovnija litija u Podgorici okupila više od 30.000 vjernika

Najmasovnija litija u Podgorici okupila više od 30.000 vjernika
Foto: Srna | Najmasovnija litija u Podgorici okupila više od 30.000 vjernika

PODGORICA - Iz Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras je 30.000 građana krenulo u novu litiju nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i njenu imovinu.

Rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Gojko Perović, koji je predovdio večerašnju litiju u Podgorici, istakao je da svetinje koje danas brani pravoslavni narod u Crnoj Gori nemaju zemaljsku vrijednost.

"Dužni smo da sačuvamo našim potomcima ono što su preci ostavili Crkvi, a ne zemaljskoj državi. Zato ispred ambasada ne nosimo zastave država. Samo Krst časni i lik Bogorodice može biti pravi barjak. Sve ostalo bi unijelo smutnju. Zato, čuvajući svetinje, čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima", naglasio je Perović.

On je rekao da vlasti ne razumiju ove litije, čije učesnike nazivaju neprijateljima države.

"Svaki pametan vladar odvaja od svog blaga i stavlja na najviši vrh i najprostraniju poljanu, ambasadu Nebeskog carstva koje su zaštićene", istakao je Perović.

Foto: Srna
Foto: Srna

Vjernici su u litiji prošli pored zgrada Radio-televizije Crne Gore i Agencije za nacionalnu bezbjednost /ANB/, Ulicom Svetozara Markovića, Dalmatinskom, a potom se vratili do Hrama Hristovog vaskrsenja.

Sveštenik Nikola Pejović rekao je nakon večerašnje litije u Podgorici da ove skupove krasi vjera ljudska i podsjetio na riječi blaženopočivšeg patrijarha Pavla "budimo ljudi".

Litiji, kojoj je prisustvovao vladika južnoamerički Ruske pravoslavne crkve Jovan, prethodio je moleban u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske, litiji u Podgorici prisustvovalo je 30.000 građana, a u cijeloj Crnoj Gori večeras se bilo okupilo više od 150.000 vjernika.

Litiju u Tivtu, koja je okupula više od 3.000 građana Tivta, Kotora, Grblja i Krtola, večeras je predvodio iguman Benedikt, a prošla je od Manastira Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci do Crkve Svetog Save u Tivtu.

Foto: Srna
Foto: Srna

Njihovo kretanje Jadranskom magistralom kroz Tivat obezbjeđivala je policija.

Oni su uz zvuke himne kralja Nikole "Onamo, `namo" i vjerske pjesme prošetali gradskom rivom do zgrade opštine, gdje su se kraće zadržali i uzvikivali "Milo, lopove, ne damo ti svetinje!".

Nakon litije koja je protekla bez incidenata, građani su se razišli.

Više hiljada građana Herceg Novog i Bara, takođe, je učestvovalo u litijama.

Nezadovoljstvo zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazali su i građani Plužina koji su prošli ulicama noseći svijeće i ikone.

Litiju su predvodili iguman Pivskog manastira Jeftimije i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

Noseći ikone i barjake veliki broj građana Žabljaka i večeras je protestovalo protiv kontroverznog zakona dajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Litije su održane i u Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju uprkos specijlnim policijskim snagama koje su pristigle iz Podgorice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije