Ex -Yu

"Ne zanimaju nas unutrašnja pitanja Crne Gore, već položaj Srba i SPC"

"Ne zanimaju nas unutrašnja pitanja Crne Gore, već položaj Srba i SPC"
Foto: Tanjug | "Ne zanimaju nas unutrašnja pitanja Crne Gore, već položaj Srba i SPC"

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbiju ne zanimaju unutrašnja pitanja u Crnoj Gori, već je jedino interesuju položaj i prava srpskog naroda u toj zemlji, koga ima 29 odsto, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve.

"To ne mogu biti unutrašnja pitanja Crne Gore, jer Crna Gora ima međunarodne obaveze u tom pogledu, kao i Srbija", rekao je Dačić reagujući na izjavu crnogorskog ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

Dačić je upitao kako interesovanje Srbije za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori predstavlja miješanje u unutrašnje stvari te zemlje, ako prava Hrvata kojih u Srbiji ima 0,81 odsto ili Bugara sa 0,26 odsto, jesu, i to sa pravom, predmet interesovanja Hrvatske i Bugarske.

"Zar je normalno da ima samo pet odsto Srba u državnoj administraciji, ako ih ima 29 odsto u Crnoj Gori", dodao je Dačić u pisanoj izjavi za Tanjug.

Ministar je istakao da je naročito paradoksalno da Crna Gora priča o miješanju Srbije u njene unutrašnje stvari, kada se Crna Gora na najbrutalniji način umiješala u unutrašnje stvari Srbije, priznajući Kosovo i glasanjem za Kosovo u međunarodnim organizacijama.

"Srbija poziva da se na miran način rješavaju sporovi u Crnoj Gori i to dijalogom sa Srbima i SPC-om, protiv stvaranja antisrpske atmosfere u toj zemlji, jer su u pitanju dvije bratske države i bratska naroda", naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije