Ex -Yu

Nesvakidašnji Orbanov poklon Vučiću za 50. rođendan

Nesvakidašnji Orbanov poklon Vučiću za 50. rođendan
Foto: Tanjug/AP | Nesvakidašnji Orbanov poklon Vučiću za 50. rođendan

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas slavi jubilarni, 50. rođendan, dobio je od mađarskog premijera Viktora Orbana nesvakidašnji poklon - dionice za finansiranje izgradnje tunela ispod Budima, koje je svojevremeno kupio srpski knez Miloš Obrenović.

Uramljeni poklon u zgradi Predsjedništva Vučiću je uručio mađarski ambasador u Beogradu Atila Pinter.

Orban i Vučić u više navrata naglašavali su da su prethodnih godina, učvršćujući veze između dva naroda, koji su možda i najbolji u zajedničkoj istoriji, razvili i lično prijateljstvo. Ovaj gest mađarskog premijera to samo potvrđuje.

Izgradnja tunela koji prolazi ispod brda u Budimu, na kojem se nalazi tvrđava, bila je ideja grofa Ištvana Sačenjija, početkom pedesetih godina 19. vijeka. Projekat su uradili Vilijam Tierni Klark i Adam Klark. Zbog prepreka koje su poticale od gradske uprave, a potom i zbog revolucije 1848. godine, izgradnja je počela tek 1852.

Za finansiranje radova bivši palatin Jožef Irmenj ustanovio je Društvo za izgradnju tunela koje je izdalo dionice. Nakon poraza u borbi za slobodu interesovanje za ove dionice je bilo veliko, a učešće u izgradnji istaknuti pripadnici mađarske aristokratije smatrali su svojom moralnom obavezom. Činjenica da se ovoj akciji pridružio i srpski knez Miloš Obrenović potvrđuje da je na kupovinu dionica i on gledao kao na veoma bitnu stvar i ujedno kao na prijateljski gest prema Mađarima.

Predsjednika Srbije danas u kabinetu sačekali su i brojni drugi pokloni. Od najbližih saradnika dobio je čaj i specijalne šolje za čaj, kao i manžetne za košulju s ugraviranim njegovim inicijalima.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije