Ex -Yu

Neuspjeli pokušaj Zadranina u Irskoj da se vrati u Hrvatsku

Neuspjeli pokušaj Zadranina u Irskoj da se vrati u Hrvatsku
Foto: N.N. | Neuspjeli pokušaj Zadranina u Irskoj da se vrati u Hrvatsku

ZAGREB - Jedan Hrvat iz Irske tražio je pomoć države jer želi da se vrati u domovinu, a iz konzularnog odjeljenja hrvatske ambasade u toj zemlji su mu poručili praktično da se snađe, što je na kraju i učinio.

Iako je, piše zagrebački portal Index, ranije iz MVEP-a poručeno da su svi koji žele da se vrate u Hrvatsku dobrodošli, dva i po mjeseca kasnije neki još ne mogu to da realizuju.

Jedan od njih je Zadranin, koji je želio da ostane anoniman, a svoje, kako se navodi, mučno iskustvo, ispričao je zagrebačkom portalu.

On živi u Dablinu i papire za repatrijaciju popunio je još 31. marta.

A dan nakon slanja zahtjeva iz konzularnog odjeljenja je dobio odgovor:

"Ova aplikacija je napravljena isključivo zbog onih koji imaju opravdan i hitan razlog za povratak u RH. Ukoliko želite ići na godišnji u junu, onda nikako ne spadate u navedenu kategoriju."

Kako on nije naveo godišnji odmor za povratak bio je, kaže, veoma neprijatno iznenađen.

Nakon više kontakata s konzulatom dobio je na kraju "prijateljski savjet" koji mu je jasno stavio do znanja da povratka možda neće ni biti jer Irska nije "kritična zemlja" po pitanju pandemije.

Pošto ni nakon još nekoliko pokušaja nije uspio da objasni situaciju u kojoj se našao kupio je kartu za komercijalni let planiran krajem maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije